Предоставиха 132 комплекта медицински защитни облекла за многократно ползване за борбата с коронавируса, за районите с българското национално малцинство в Сърбия, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Лекари и медицински персонал от здравните домове в Босилеград и Цариброд, от болниците в Пирот и Сурдулица и от медицинския пункт в Звонци получиха облекла, ушити по техните размери. 

57% от социалните работници са без защитни облекла

57% от социалните работници са без защитни облекла

Синдикатите искат устойчивост в структурите на социалните работници

"Следя много внимателно и със загриженост обстановката в районите, в които живеете. Запозната съм с нуждите, които имате в битката срещу вируса. Искам да ви уверя, скъпи сънародници, че винаги можете да разчитате на подкрепата на България", гласи обръщението на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя благодари на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който съдейства предприятия към Министерството на отбраната да произведат професионалните медицински костюми специално за нуждите на българите в Сърбия. Защитното облекло е със сертификат за качество, отговарящо на най-високите световни стандарти.

100 защитни облекла дари Министерството на отбраната на Северна Македония

100 защитни облекла дари Министерството на отбраната на Северна Македония

При необходимост има готовност да бъдат предоставени общо до 300 комплекта

Облеклата бяха предадени на директорите на болниците и медицинските центрове с церемония в Цариброд от българския посланик в Сърбия Радко Влайков. Присъстваха кмета на Цариброд Владица Димитров и на началника на Пиротския окръг Драгана Тончич.

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на починалите лекари от коронавируса в Сърбия и в България.