Министрите от служебния кабинет "Янев" одобриха 21 млн. лв. по бюджета на социалното министрество за изплащането на помощта за семействата с деца до 14 години, съобщиха от Министерския съвет.

Правителството прие постановление за одобряване на допълнителни разходи от 21 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г.

Парите ще се използват за изплащане на месечни помощи за семейства с деца до 14 години при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, които поради затварянето на училища, детски ясли и градини заради Ковид-19 са принудени да останат вкъщи.

Парите се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Допълнителният финансов ресурс е осигурен за сметка на предвидените за целта средства по централния бюджет за 2021 г.

На същото заседание министрите от служебния кабинет осигуриха допълнително 161,6 млн. лв. за запазване на заетостта на около 80 000 работници и служители по мярката 60/40.

Правителството одобри допълнителен трансфер от 161,6 млн. лв. по бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще се използват по мярката 60/40 за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от пандемията от коронавирус икономически сектори.

Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс около 80 000 работници и служители ще запазят своята заетост.

Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет.