България трябва да осигури хуманни условия за задържаните мигранти, особено децата, задържането да се извършва само когато е строго необходимо, заявиха експерти на ООН по права в края на първото си официално посещение в страната, пише службата на върховния комисар по правата на човека в ООН.

"Ние сме особено загрижени за задържаните деца мигранти. Някои от тях не са придружени от родителите си, те са най-уязвимата група и живеят при много трудни условия", коментира Нора Свеаас, която оглавяваше делегацията на Подкомитета на ООН за превенция на изтезанията (SPT).

Делегацията проведе посещението си в България от 24 до 30 октомври. Посещението имаше за цел да консултира функциите на българския независим контролен орган, официално известен като национален превантивен механизъм (НПМ), както и да проучи състоянието на хората, лишени от свобода в страната.

Делегацията, заедно с членовете на българския НПМ, посети Специалния дом за временно настаняване на чужденци, където се задържат лица за разпознаване или в очакване на депортирането им от страната.

"Голям брой мигранти и търсещи убежище в България са задържани в специални центрове. Трябва да подчертаем важността на осигуряването на хуманни условия, предоставяне на подходящи здравни услуги и адекватна правна помощ на задържаните мигранти и търсещите убежище. Задържаните мигранти и търсещите убежище трябва да бъдат своевременно и напълно информирани какво се случва с тях, което също изисква достъп до преводачи", подчерта Свеаас.

Делегацията също посети полицейски участъци, затвори и проведе поверителни интервюта със задържани и служители. Проведени са срещи с българските власти, членове на НПМ, органите на ООН, както и с представители на гражданското общество.

"Бяхме много доволни, че посетихме България и започнахме конструктивен диалог с властите, които осигуриха достъпа ни до местата за лишаване от свобода при спазване на съществуващите ограничения за COVID-19. В същото време работихме в тясно сътрудничество с националния превантивен механизъм, с който направихме съвместни посещения", каза Свеаас.

"Предотвратяването на изтезанията и малтретирането е ефективно, когато международни организации за наблюдение, като SPT, работят ръка за ръка с националните превантивни органи. В България НПМ върши много добра работа", добави тя.

SPT ще представи своя поверителен доклад на правителството на България, който ще включва наблюдения и препоръки, произтичащи от посещението. Докладът ще остане поверителен, освен ако държавата-участничка не реши да го оповести публично, което Подкомисията насърчава властите да направят.

Делегацията в България беше в състав Нора Свеаас, ръководител на делегацията (Норвегия), Василики Артинопулу (Гърция), Мари Брашолт (Дания), Якуб Чепек (Полша), Мария Луиза Ромеро (Панама) и Зденка Перович (Черна гора).

350 военни са изпратени да възстановяват оградата по границата ни с Турция

350 военни са изпратени да възстановяват оградата по границата ни с Турция

Те ще подпомагат работата на "Гранична полиция"