От този понеделник по българо-турската граница ще има военни, които ще подпомагат работата на "Гранична полиция". Това заяви пред bTV министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той посочи, че са изпратени 350 души с около 40 единици техника.

Министърът отбеляза, че границата с Турция има компрометирани участъци, които трябва да бъдат възстановени, като те са по протежение на цялата ограда. По тази причина военни специалисти, сапьорни и инженерни части са се включили в нейното възстановяване. По думи на Панайотов те имат опит с такива обекти и качеството на работата им е най-високо.

Министърът съобщи, че още няма решение за това кога ще бъдат евакуирани преводачите на българските военни контингенти в Афганистан. Той обаче увери, че това ще се случи и допълни, че се поддържа контакт с тях.

Армията иска 8 млн. лв. за охрана на границата

Армията иска 8 млн. лв. за охрана на границата

Средствата са необходими до края на годината

"Факт е, че жените в армията имат равни възможности като мъжете. Има пълна равнопоставеност - за обучение във военните училища и военна академия", коментира още Панайотов по повод позицията на МО от по-рано днес срещу "разпространяване на неверни внушения за дискриминация на жените в армията".

Министърът посочи, че е имало изявления в публичното пространство от кандидат-вицперизидент за това, но позицията на Министерството на отбраната не била само заради тях, а по принцип.

"Генерали жени нямаме, но сигурно ще имаме. Жени пилоти обаче имаме", подчерта Панайотов.

Изпращаме спецчасти да пазят границата от мигранти
Обновена

Изпращаме спецчасти да пазят границата от мигранти

Между 400 и 700 военни ще помагат на "Гранична полиция" и жандармерията