47-то Народно събрание започва нова пленарна сесия от днес. Нейното начало бе отбелязано с химна на Република България и Химна на Европейския съюз.

Председателят на парламента Никола Минчев обяви задължителните точки, които депутатите трябва да разгледат в сесията.

На първо място - избор на органи и членове на институции, чийто мандат е изтекъл. Сред тях избор на 9 членове в Комисията по държавна сигурност, за което са внесени процедурни правила в деловодството на парламента; 4-ма членове на Комисията за личните данни; избор на главен инспектор във ВСС и на още 10 инспектори. Предвижда се още избор на управител и подуправител на БНБ и подуправители на управление "Банково" и "Емисионно", избор на съдии в Конституционния съд, избор на председател на Сметната палата и двама нови членове, избор на двама членове на СЕМ и не на последно място избор на председател на НОИ.

Народните представители трябва да изберат и членове и председатели на Бюрото за контрол на СРС, както и на Комисията за противодействие на корупцията.

Гешев: ВСС максимално бързо да разгледа "смешните твърдения" на Йорданова и Стоилов
Обновена

Гешев: ВСС максимално бързо да разгледа "смешните твърдения" на Йорданова и Стоилов

Според главния прокурор се цели нелегитимно овладяване на прокуратурата

Ще се избират още 11 нови членове на ВСС, председател на Комисията по финансов надзор и петима нови членове, председател и зам.-председател за Комисията от дискриминация. В заключение ще се избере и председател и състав на Националния съвет за българите, живеещи извън страната.

Минчев даде справка и за разрешените преминавания на самолети от чужди държави с невоенни цели през въздушното пространство на България - от ВСС на Япония и Нова Зеландия. Стана ясно още, че страната ни изпраща самолет до Германия и Полша с екипаж и въоръжение. Български военни вземат участие и в учение с боеприпаси, екипировка и пълно военно снаряжение в Хърватия, което не е свързано с военни и подготвителни военни операции.

В началото на заседанието председателят Никола Минчев поздрави всички мюсюлмани в България с празника Рамазан Байрам. От трибуната на парламента Минчев им пожела най-вече здраве.

Третата сесия да бъде успешна и ползотворна, очаква ни много работа и всеки да направи нужното, за да вземе отговорни решения, пожела си парламентарния шеф.