В началото на извънредното заседание на Народното събрание, насред предизборната кампания, на което трябва да се бетонира решението на НОИ за 11% увеличение на пенсиите от 1 юли, парламентарната група на "БСП за България" поиска изслушване на председателя на КЕВР Иван Иванов.

Причината - намеренията на държавата за драстично увеличаване на цената на тока. Хората на 1 юли ще бъдат неприятно изненадани от новите сметки за тока, предупреди лидерът на червените Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Тя напомни, че на 17 май парламентарната група на "БСП за България" внесли искане да се включи в дневния ред на извънредното заседание на НС за изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и на председателя на КЕВР Иван Иванов за очакваното драстично увеличение на тока първоначално с 30%. "След това излезе нова информация за цената на тока и е необходимо, редно и нормално да се изслуша поне председателят на КЕВР", аргументира се Нинова.

Тя запита каква е логиката да се увеличи цената на тока с поне 30%, а пенсиите да се увеличат със само 11%? Според Нинова увеличението на цената на тока ще изяде увеличението на цената на пенсиите много пъти, изтъкна Нинова.

Министърът убедил АЕЦ Козлодуй да не вдига цените

Министърът убедил АЕЦ Козлодуй да не вдига цените

Ще внесат в КЕВР оптимизиран вариант

Председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова обясни, че след председателски съвет и след проведен разговор с КЕВР, Иван Иванов уведомил народните представители, че няма да има драстично увеличение на цената на тока. Очаква се увеличението на електроенергията да е между 3-4% и няма основания за включване на извънредна точка в дневния ред, увери Кирова. Тя призова народните представители, ако преценят, че искат да изслушат председателя на КЕВР, да направят нова подписка за извънредно заседание на парламента.

Георги Свиленски заяви, че няма нужда Кирова да успокоява обществото, че няма да има драстично увеличение на цената на тока, а това трябвало да го направи председателят на КЕВР.

Росица Кирова подчерта отново, че няма да подложи на гласуване предложението на БСП за изслушване на Иван Иванов. Причината - нямало да има увеличение на цената на електроенергията с 30%.

Това предизвика гнева на останалите народни представители от БСП. Драгомир Стойнев се ядоса и заяви, че когато БСП искат да получат информация за цената на тока, се отказва и не се знае попълнен ли е или не Фондът за сигурност на електроенергийната система. Важно е от 1 юли при положение, че самият министър говори за двуцифрено увеличение на цената на тока, най-нормално е Иван Иванов да каже дали са започнати изчисления и че няма да има повишение на цената на електрическата енергия за потребителите, категоричен бе Стойнев.

ПП-ДБ призова служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока

ПП-ДБ призова служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока

Трябва да се задължи НОИ да изплати пълното увеличение на пенсиите

Радослав Рибарски от ПП-ДБ подкрепи искането на социалистите за изслушване на председателя на КЕВР Иван Иванов. Той призова Кирова да предложи точката на гласуване, а в противен случай от ПП-ДБ щели да съберат нова подписка за извънредно заседание на законодателния орган.

Кирова отново отсече, че няма да подложи точката за изслушване на КЕВР на гласуване. На председателски съвет е станало ясно, че ако има промени на цената на електроенергията, ще се включи точката в дневния ред, но ако няма такава опасност следващото Народно събрание може да изслуша председателя на КЕВР. Според Кирова нямало опасност да се увеличи цената на тока за бита с 30% и заради това нямало нужда да се изслуша председателя на КЕВР.

БСП поиска 30 минути почивка, за да може да се свика председателски съвет, за да се реши дали да бъде изслушан председателя на КЕВР. В крайна сметка Росица Кирова прие искането на социалистите и сега на председателски съвет този въпрос би трябвало да се обсъди.

Малко преди това народните представители събраха кворум, за да се проведе извънредно заседание на парламента - регистрираха се 173 народни представители (ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и БСП).

След проведения председателски съвет Кирова призова депутатите да спазват това, което се е говорило по време на председателския съвет, а и по време на предизборната кампания. След направена справка ще бъде включена точката в дневния ред с изслушването на Иван Иванов и на министъра на енергетиката, ако има възможност и ако предстоят промени на цената на електроенергията, които да бъдат попадат в периода на сегашното Народното събрание. В противен случай е постигнато съгласие, че следващото Народно събрание (50-ото НС) ще направи необходимото изслушване на председателя на КЕВР Иван Иванов и на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов.

Георги Свиленски от БСП обвини, че председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова крие КЕВР от народните представители и че крие повишението на цената на тока.