"На утрешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е прието от Народното събрание. Това заявява служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов във връзка с твърденията че се предвижда увеличението на пенсиите. Позицията му беше оповестена от ресорното министерство. Всъщност Иванов е управител на НОИ, като временно, но може би не и краткосрочно, стана социален министър в служебното правителство на Димитър Главчев.

Припомняме, че в неделя от ПП-ДБ стартираха подписка за свикване на извънредно заседание на парламента, на което да бъде взето решение да се задължат служебният кабинет и НОИ да се приложи пълният размер на повишението на пенсиите от 1 юли.

Иванов подчертава, че да направи това предложение е негово право и ще се възползва от него, без да е необходимо някой да го съветва.

Сачева към Василев: Няма да има кражба от пенсиите

Сачева към Василев: Няма да има кражба от пенсиите

В остро изявление след отправените обвинения

Вдигането на пенсиите с 11% е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., приет от 49-ото Народно събрание. Осигурени са и необходимите средства. "В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите", коментира Ивайло Иванов.

От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обясняват, че Кодексът за социалното осигуряване предвижда пенсиите се увеличават по т.нар. "швейцарско правило", но след окончателно решение на Надзорния съвет на НОИ. Това дава възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с друг процент, въпреки че експертите в НОИ, които изчисляват актуалните параметри на инфлацията и ръста на средния осигурителен доход, са сметнали повишението да е с 10 процента.

"Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието утре аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа и аз", изтъква Иванов.

НОИ обяснява защо няма великденски добавки за пенсионерите с увреждания

НОИ обяснява защо няма великденски добавки за пенсионерите с увреждания

Институтът спазил стриктно решението на парламента

От пресцентъра на Министерския съвет (МС) потвърдиха, че на заседанието на Надзорния съвет на НОИ утре Ивайло Иванов ще предложи предвиденото за 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е заложено в бюджета на ДОО за годината. От кабинета заявяват, че предложението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства. От правителството уверяват, че всички представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ ще гласуват за увеличението с 11%.

Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по "швейцарското правило" размерът на увеличението е само 10%, категоричен е служебният премиер Димитър Главчев.

Още преди сметките на НОИ за увеличение на пенсиите с 10 вместо с 11%, които бяха оповестени миналата седмица, Асен Василев, все още като финансов министър, предупреди, че изплащането на великденски добавки, прокарано по настояване на ГЕРБ и ДПС в парламента, може да разклати баланса в осигурителната система, а това ще рискува пълното увеличение на пенсиите от 1 юли, както е гласувано.