Вървим към предсрочни избори, но не категорично. Това заяви пред БНР социологът от "Галъп" и политически анализатор Първан Симеонов.

Според него основният въпрос е кое ще надделее - дали убедеността на ПП, че държавата се нуждае от правителство, а не от избори, които могат да произведат по-сложна картина, или това, че ПП е в моментен подем, а това е удобен трамплин за отиване на избори.

Всичко зависи от това дали ПП ще избере държавния или партийния интерес, обобщи експертът.

Симеонов посочи, че ако има предсрочни избори и на тях има ниска активност, то тя ще е ниска сред електорати, които не са мотивирани.

ИТН може и да приеме Никола Минчев за премиер с третия мандат

ИТН може и да приеме Никола Минчев за премиер с третия мандат

Ива Митева се надява обществото да разбере, че има и завои

Той самият не е оптимист, че изборите ще произведат нещо различно. Не бил обаче и песимист, защото знаел, че политиката изисква компромиси, а не непримиримост.

"След едни нови избори може да има патова ситуация между прогресивно-либералния сектор в лицето на ПП и на ДБ, на БСП също, и между по-балкански сектор като ГЕРБ, ДПС. Тогава ще имаме и по-силен Костадин Костадинов. Единственият ключ ще бъде евро-атлантизмът. Войната прави така, че стават възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация. Спира да е важно дали са мафия, а става важно, че се кълнат във вярност на Запада", коментира Симеонов.

Относно подписания днес двустранен протокол със Северна Македония той заяви, че България трябва да контролира изпълнението на всеки един етап и да внимава за новата история.

По тази причина било важно какви политици ще управляват страната ни - дали ще са политици с характер, или такива, които дават всичко възможно, за да се харесат на западняците.

Българският интерес е синхронен с колективния западен интерес, подчерта политологът.

ПП не подсказва на Радев на кого да даде третия мандат, но с ИТН няма да водят преговори

ПП не подсказва на Радев на кого да даде третия мандат, но с ИТН няма да водят преговори

ПП биха подкрепили разговори около програмата на управляващите в оставка с коалиционните им партньори БСП и ДБ