Няма друга по-важна задача от предсрочното и незабавно прекратяване на мандата на сегашния парламент, правителство и мнозинство. Това  каза председателят на Градската организация на БСП Калоян Паргов при представянето  на доклада си по време на XIII конференция на Софийската организация на БСП.

Според Паргов е необходимо час по-скоро да бъде създадена политическа платформа и БСП да заяви освен като основна опозиционна сила и алтернатива на сегашното управление. Паргов бе категоричен, че след така формулираната главна политическа задача е необходим отговор на въпроса какво трябва да  променим, за да се приведем в готовност за спечелване на избори. Паргов подчерта, че след местните избори през 2015 г. БСП са пропуснали уникалния шанс да се свържат с хората на труда.

БСП 2 години дава ляв мигач и не може да вземе завоя, констатира Паргов

БСП 2 години дава ляв мигач и не може да вземе завоя, констатира Паргов

Към прагматични действия призова столичният лидер на Левицата

 

По думите му, в градската организация са станали заложници на политиката на националното ръководство на партията. Паргов отбеляза, че именно в София, където столетницата регистрирала спад на броя на общинските съветници, АБВ и Движение 21 са отбелязали своя най-голям резултат.

Според председателя на софийската организация, в столицата рефлектира най-силно отношението на гражданите към политиката на партиите. „Едва ли масов протест в Каспичан може да свали правителството”, аргументира се лидерът на градската организация.

Калоян Паргов заяви, че коалиционната политика на партията се нуждае от цялостно преразглеждане и подчерта, че все пак БСП и ръководството е успяло да устои на предложенията за участие в управлението с ГЕРБ. „Всяка форма на колаборация с ГЕРБ би означавало край на партията” заяви Калоян Паргов. „Управлението на ГЕРБ може да бъде съборено и прекратено”, категоричен бе той.

"БСП дори и при сегашното си критично състояние продължава да олицетворява надеждата, че управлението на ГЕРБ може да бъде съборено и прекратено. Това не бива да се забравя нито за миг. През настоящата година ние ще избираме президент на всички българи и на левите и на десните. Никоя партия, с изключение на ГЕРБ, не може да постигне самостоятелен успех. Такава е горчивата истина", каза Паргов.

Той призна, че симпатизантите на левицата искат президент на страната, който да даде нова визия за националното спасение и развитие, да нормализира отношенията с Руската федерация. Те очакват държавният глава да не взима решения в ущърб на националните интереси и да бъде социално чувствителен към лишенията и страданията на хората.

"В името на това си струва да потърсим път към всички онези политически сили, да водим активен диалог с всяка група, която споделя нашето виждане за облика и характера на президентската институция. Това минава и през неизбежните компромиси, които иначе не бихме допуснали и направили в името на властта", каза Калоян Паргов.

"БСП е длъжна на предстоящите президентски избори да заяви положението си на водеща опозиционна сила, която да застане зад онзи кандидат, който да обедини всички прогресивни сили в нашето общество и по този начин да спечели избори", категоричен е лидерът на столичната организация.

Според него, победата на БСП на президентските избори ще отвори път към предсрочни парламентарни избори. Това може да доведе и до промяна на модела „Борисов” в изпълнителната власт, категоричен е столичният лидер на левицата.

При представяне на доклада си Калоян Паргов призова новият  градски партиен съвет, който ще бъде избран по-късно днес, незабавно да разшири териториалния обхват на градската организация на БСП.

Паргов отчете най-резкия спад на симпатизанти от началото на прехода. Сега партийните организации са 720, а в началото на отчетния период са били 729. „Буди тревога продължаващата тенденцията за намаляване на общата численост на членския състав. Спадът е близо 1500 души или около 11%. Това е най-резкият спад, регистриран от началото на прехода.  946 е броят на напусналите партията”, заяви Паргов.

По думите му, повечето от тях са се присъединили към АБВ и Движение 21. „Едва 216 са новоприетите партийни, 145 другари са възстановили партийното си членство. Още по-голяма тревога будят данните за демографския профил на партията. 42% от столичните социалисти са на възраст над 70 г. едва 11% са младите социалисти до 35 години. Членовете на младежкото обединение в София са 885 души като и тук спадът е съществен над 17%”, заяви Паргов.

По думите му в Столичната партийна организация 68% са с висше образование, от които 414 души притежават научни степени и звания. В същото време столичната организация има твърде слабо влияние в сферата на науката и образованието, в които са заети по-малко от 600 души, по-малко от 200 са заетите в здравеопазването.

355 са учащите партийни членове. Съществен си остава проблемът с териториалния обхват на организацията – в една трета не се води никакъв партиен живот, което личи от изборните резултати. На последните местни избори има 80 секции, в които не е гласувал нито един столичанин за БСП, констатира председателят на столичото БСП.

Данните потвърждават необходимостта от приоритетна работа по привличане на нови партийни членове и особено в прослойката в активна и младежка възраст.

На отчетното събрание присъстват председателят на БСП Михаил Миков, евродепутатът Илияна Йотова, депутатът Жельо Бойчев, Румен Овчаров.