Дни след обявяването на българската кандидатура за домакинство на Европейската агенция по лекарствата, българска делегация, начело със зам.-министър Нейчева посети Европейската агенция по лекарствата в Лондон, Великобритания.

Наша делегация се срещна с изпълнителния директор на ЕМА проф. Гуидо Рази и с част от мениджърския екипа на Агенцията, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Основната цел на визитата беше представянето на кандидатурата на София за релокация на ЕМА. Предимствата на българската оферта презентираха заместник-министър Лидия Нейчева и доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор на Изпълнителнатата агенция по лекарствата. Тя е член на Управителния съвет на Евроагенцията по лекарствата (ЕМА).

По-късно през деня нашата делегация проведе среща с българите - служители на ЕМА.

Малко по-рано, на 27 и на 28 септември зам.-министър Мирослав Ненков посети Прага и Варшава. Цел на неговите посещения беше взаимно информиране за издигнатите кандидатури за двете агенции на ЕС, които трябва да се преместят след излизането на Великобритания от ЕС. Едната агенция е Европейската агенция по лекарствата - ЕМА, а другата - Европейския банков орган - ЕБО.

"Новите" държави-членки следва да консолидират подкрепата си за издигнатите кандидатури за ЕМА от региона. Специалният правителствен комисар за релокация на Европейските агенции в Чехия Карел Добеш пое ангажимент да информира колегите си относно българската кандидатура, която определя като стойностна.

В рамките на проведената на 28 септември среща между министър Константин Радживил и зам.-министър Ненков във Варшава, Полша, беше обсъдена необходимостта от консолидиране на подкрепата на "новите" държави-членки на ЕС.

Процесът на релокация на агенциите на моменти излиза извън установените правила, което не е в интерес на държавите-членки от Централна и Източна Европа, издигнали свои кандидатури за ЕМА, споделиха българският и полският министри.

И двете страни изразиха притеснение, че процедурата внася разделение между държавите-членки, което потвърждава опасенията за налагането на модела "Европа на две скорости".

Предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС също беше във фокуса на разговорите във Варшава. Полша заяви подкрепа за идентифицираните от България два политически приоритета - здравословното хранене при деца и ефективни и достъпни лекарствени продукти.

Министър Радживил подчерта, че интересите на двете страни съвпадат в значителна степен и отбеляза, че Полша е част от инициатива на Вишеградската четворка в сферата на "честното ценообразуване на лекарствени продукти". Зам.-министър Ненков пое ангажимент да предложи да бъде обсъдено присъединяването на България към инициативата на правителствено ниво.

В рамките на срещата беше обсъдена и инициативата на Европейския орган по стандартизация СЕN/CЕNELEC за въвеждане на стандарти в дейностите на медицинските специалисти. Инициативата е дискутирана на Съвет на здравните министри през 2016 г. по инициатива на Полша.

Опитът дейността на медицински специалисти да се регулира чрез норми, установявани от външен орган, който не притежава необходимата експертиза и не разчита на консултации със съсловни организации, беше обект на критики от страна на редица здравни министри на държави-членки.