Предстоящите избори ще са избори в контекста на една умираща политическа система, която търси да се възпроизведе за още малко. Това ще бъдат избори, които няма да решат нищо. Това коментира политологът Страхил Делийски пред БГНЕС.

По повод задаващия се сблъсък между борещия се за преизбиране Румен Радев и неговия опонент ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, Делийски отбеляза: "Звучи много кинематографично генералът срещу професора. За съжаление нашият политически процес е далеч от стандартите на добрата драматургия, а от там и на доброто кино." 

Според политолога основният проблем е, че избирателите на ГЕРБ няма достатъчно време, за да припознаят проф. Герджиков като свой кандидат. "Той не е популярен извън академичната общност, а тя е в изключително тесни граници. Освен, че не е достатъчно познат, проф. Герджиков е извън ГЕРБ. Това също ще създаде проблем на избирателите на ГЕРБ. Това е човек, който не е наш, в този режим мислят партийните избиратели", отбеляза Страхил Делийски.

По думите му целта на издигането на кандидатурата на проф. Герджиков била ГЕРБ да се отвори към периферията.

"Не съм сигурен дали ще успее да отвори тази периферия, защото той и Борисов са прекалено различни. Онези избиратели, които са склонни да гласуват за кандидат като проф. Герджиков, ще се сблъскат с необходимостта да го съвместят с подкрепата си за Борисов. Те са изключително различни типажи. Не съм сигурен, че ще се получи тази странна смесица между Борисов и ректора на университета добре в главите на избирателите", коментира политологът.

Според него ако има нещо сигурно, то е, че има около 1 млн. гласа, които са готови да гласуват срещу Радев.

"Въпросът е за кого ще гласуват. Това са избори 2 в 1, едновременно парламентарни и президентски, и много неща могат да станат. Но с темпото, с което се развива българският политически процес, с драматургичните сюжети, които се опитват политиците някак си да ни представят, електоралната страст не е на особено високо ниво. С други думи очаква ни изненада, ако много хора излязат да гласуват. Но ако не излязат да гласуват, изненада трудно може да се получи", настоя Делийски.

Той даде пример с Германия, където е имало изненада, защото до урните са отишли 75-76% от избирателите.

"Трябва да си зададем въпроса защо в Германия избирателите гласуват масово, а в България точно обратното - около 70% не гласуват. Изненадата за мен ще бъде, ако излязат много хора да гласуват, но това не зависи от нас гласоподавателите, а от политиците, които трябва да ни накарат да излезем да гласуваме. От тези партии, които вече изкараха два изборни цикъла, не можем да изкараме нещо по-различно", добави анализаторът.

Според него е интересно как ще се държат новите любимци около двамата бивши служебни министри Асен Василев и Кирил Петков - "Продължаваме промяната" от една страна и как ще се държи проф. Герджиков от друга страна.

"Основната заявка на "Продължаваме промяната" е, че ще променяме начина, по който се прави политиката. В политиката ние нищо няма да променим, а начина, по който се прави. Няма да променяме данъци, няма да променяме преразпределяне, няма да променяме нищо, само ще спрем течовете. В този смисъл това не е голямата промяна, от която има нужда част от българското общество", категоричен е Делийски.

Той прогнозира, че на тези избори няма да видим големия политически сблъсък за посоката на развитие на България, защото това е същността на политическия разговор, а не разговорите за начина на управление.