Многонационалната бойна група демонстрира способностите си пред началника на отбраната и председателя на Военния комитет на НАТО

"Приветстваме взетите решения за адаптирането на потенциала за възпиране и отбрана на Алианса, особено на източния фланг, в контекста на войната в Украйна. Военните органи на НАТО ще продължат да дават насоки в бъдещата ни работа за усилване на съюзническите способности за възпиране и отбрана срещу всички заплахи". 

Създават Многонационална програма за подготовка на авиацията в рамките на НАТО

Създават Многонационална програма за подготовка на авиацията в рамките на НАТО

Между България, Словения, Унгария и Хърватска

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на учебния полигон "Ново село", където заедно с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер наблюдаваха демонстрация на способностите на формированията от състава на многонационалната бойна група в България.

По думите на адмирал Ефтимов при адаптирането на Алианса в по-дългосрочен план трябва да бъде приложен устойчив и реалистичен подход, с отчитане на националните способности.

Продължава работата по усъвършенстване на политическата и военната стратегическа рамка, която трябва да обезпечи прилагането на мерки за справяне с настоящите и бъдещите рискове пред сигурността на страните-членки. Тя е предвидена не само за рисковете от действията на Русия, но и тези, свързани с тероризма и предизвикателствата в световен мащаб. 

"От военна гледна точка, от ключово значение e продължаващата трансформация на създадените преди кризата в Украйна бойни групи в многонационални формирования със засилен отбранителен капацитет", подчерта началникът на отбраната", каза началникът на отбраната ни.

Той припомни, че бойната група в България бе създадена като част от мерките за усилване на бдителността в Централна и Югоизточна Европа в съответствие с решение на Министерския съвет от януари 2022 г.

Освен българския личен състав, към момента в нея участват САЩ с рота "Stryker". В контекста на подготовката на бойната група предстои участие на Великобритания с една рота за период от шест месеца.

"След началото на войната в Украйна, в съответствие с предприетите от НАТО действия, еволюира и концепцията за бойните групи на източния фланг на Алианса в посока засилване на многонационалното участие", каза адмирал Ефтимов.

Целта на концепцията за бойните групи в Източния фланг на НАТО от една страна, да почертае ангажираността на съюзниците с отбраната на всяка страна-член на Алианса, а от друга - преодоляване на съществуващите дефицити от способности", разясни адмирал Ефтимов.

Намерение за участие в бойната група в Българя са заявили няколко държави, сред които и Италия, с която се водят разговори за поемане на ролята на рамкова държава.

"Амбицията ни е свързана с изграждането на щаб на многонационална бригада под българско командване като принос към адаптирането на Алианса в отговор на заплахите за сигурността", посочи началникът на отбраната.

От своя страна председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер обясни, че в този решаващ момент приносът на България за безопасността и сигурността е още по-важен.

"Вие доказахте това с бързия и професионален начин, по който българските въоръжени сили се мобилизираха, за да защитят нацията си и да подкрепят активирането на всички пет регионални плана за степенуван отговор на НАТО. Сега Алиансът разполага с осем многонационални бойни групи от Балтийско до Черно море - сред тях е и бойната група тук, в България", каза адмирал Бауер.

Той е разговарял с президента Румен Радев, министър-председателя Кирил Петков и министъра на отбраната Драгомир Заков по въпросите на регионалната сигурност и за руското нападение срещу Украйна. "Без съмнение тази инвазия е най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Започна нова ера за НАТО. И това изисква от нас да бъдем по-единни от всякога", заяви адмирал Бауер.

През последните 18 години България е доказала, че е твърд и отдаден съюзник в НАТО, както и в Черноморския регион, който е от огромно стратегическо значение за Алианса. Адмирал Бауер изказа благодарност към страната ни за приноса към общата сигурност и колективната отбрана. "Гордеем се, че стоим рамо до рамо с вас. Заедно сме по-силни. Заедно сме повече. Заедно ние сме НАТО. Единството прави силата", акцентира адмирал Бауер.

След като наблюдаваха демонстрациите на Учебен полигон "Ново село", адмиралите Ефтимов и Бауер посетиха и Трета авиационна база "Граф Игнатиево", където се срещнаха с военнослужещи от ВВС на България и Нидерландия.