Военният министър Аню Ангелов съобщи, че е предложил на правителственото заседание прекратяване на договора за доставка на вертолети на армията ни.

Той е представил доклад за финансовата осигуреност на проектите за модернизация на армията и уточни, че България е сключила договор за доставка на 12 вертолета „Кугър" за военновъздушните сили и на 6 хеликоптера „Пантер" за военноморските сили на обща стойност 383 милиона евро.

До края на 2008 година са доставени и платени 9 „Кугъра", контролна апаратура и резервен части за тях, на обща стойност 184 милиона евро. В началото на 2009 година са доставени още два вертолета и резервни части и е произведен, но не е доставен, последният 12-ти вертолет за ВВС.

Ангелов обясни, че съгласно договора на Министерство на отбраната и френската банка Société Générale при невъзможност на министерството за плати стойността на предоставените и произведени вертолети банката автоматично изтегля 60% от стойността на вертолетите и частите за тях и ги предоставя на производителя.

Договорът е така направен, че министерството не може да въздейства на това изтегляне, каза Аню Ангелов и съобщи, че по този начин миналата година за трите вертолета са изтеглени 76 милиона лева и тези средства са утежнили бюджет на министерството.

Сега министърът на финансите ни отправя искане за изтеглените вече 76 милиона лева, т.е. бюджетът на министерството на отбраната се намалява с тази стойност, което застрашава текущата издръжка на българската армия", каза Ангелов.

Той поясни още, че през 2006 година, когато е сключен договорът с френската банка, България залага 240 милиона евро като депозит. Той допълни, че банката тегли от тези средства, тъй като МО през 2009 година и 2010 не е изплатило изцяло стойността на вертолетите.

На практика договорът е такъв, че без министерството да е получило, дори видяло вертолетите, тази стойност може да отиде в съответния производител.

Министърът каза, че за миналата година за доставените през януари, февруари и март са искани средства от второто полугодие на годината за заплащането им, но тези три вертолета до 27 юли не са платени. „Къде са отишли средства, ще кажат други органи", категоричен е Ангелов.

Той каза, че е обсъдил проблема устно с върховния главнокомандващ и каза, че той е поискал справка за финансово неосигурените договори. Ангелов съобщи, че справката е изпратена в прокуратурата.

Аню Ангелов съобщи още, че по подобен начин стои и въпросът за доставките на транспортните самолети „Спартан", макар че там няма обвързване с банка. Министърът съобщи още, че за 5-те самолета „Спартан" 20% са платени веднага със сключването на договора.
Ние сме платили за първия и втория в началото на тази година и остава до края на годината да платим за третия, за да можем да го получим и смятаме да прекратим договора", каза Ангелов.

Министърът смята, че колкото по-рано бъдат прекратени договорите за хеликоптерите, толково ще е по-добре.

Има опция за едностранно прекратяване, но не можем да я предприемем тази стъпка, преди да платим 10-тия и 11-тия хеликоптер, заради договора с банката, обясни Аню Ангелов.