Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа.

Двамата обсъдиха предстоящата Първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, която ще се проведе на 8 януари у нас. На нея ще участват заместник-държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл и ръководената от него делегация.

Министър-председателят и посланик Мустафа обсъдиха стратегическото партньорство между двете страни, по отношение на което беше приета рамка с конкретни области на сътрудничество по време на визитата на Борисов в Белия дом през ноември миналата година.

Борисов подчерта, че стратегическият диалог България-САЩ е от изключително значение за развитието на отношенията между двете страни. Той обясни, че целта е чрез надграждане на партньорството да се постигнат конкретни резултати в ключови области от взаимен интерес, като сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, образование, връзки между народите.

В хода на разговора бяха отбелязани отличните отношения между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Дискутирани бяха още въпроси от сферата на върховенството на закона.

Премиерът подчерта, че страната ни има интерес от още по-силно задълбочаване на търговско-икономическите отношения със САЩ, като се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия. Подчертана бе важността на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на енергетиката, което има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително чрез внос на втечнен природен газ.