Служебният премиер Стефан Янев изпрати съболезнователен адрес до своя чешки колега Андрей Бабиш, съобщиха от правителствената пресслужба.

Поводът за телеграмата е тежката буря, разразила се в югоизточните райони на Чехия, при която около 150 души бяха ранени, а най-малко петима са загинали.

Няма информация за пострадали българи.

"В този труден за Чешката република момент, позволете ми да изразя своите най-искрени съболезнования към близките на загиналите вследствие на природното бедствие в Чешката Република", пише българският министър-председател.

"Уверявам Ви в солидарността и подкрепата на България и пожелавам бързо възстановяване на пострадалите, преодоляване на последствията и пълно заличаване на щетите от бедствието", пише още премиерът Янев в телеграмата.

Българският външен министърът Светлан Стоев също изпрати съболезнователна телеграма до чешкия си колега Якуб Кулханек.

"Позволете ми от името на Министерството на външните работи на Република България и от свое име да изразя най-искрените си съболезнования във връзка с тежката буря, разразила се в югоизточните райони на Чешката република", посочва Светлан Стоев в телеграмата до Якуб Кулханек.

"Бих искал да Ви уверя в нашата солидарност и подкрепа", казва още българският външен министър.

Светлан Стоев изразява съпричастност с мъката на близките на загиналите и пожелава бързо възстановяване на пострадалите.