Украинският премиер Денис Шмигал лично пое ангажимент пред вицепремиера Екатерина Захариева за бързо откриване на държавно българско средно училище в Одеса, съобщиха от МВнР. От вчера вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е на официално посещение в Украйна.

"В лицето на България вашата страна има един от най-искрените приятели в ЕС и НАТО", увери Захариева премиера Шмигал. От името на премиера Бойко Борисов тя покани Денис Шмигал да посети страната ни.

Двамата обсъдиха състоянието на българската общност в Украйна и преподаването на български език, интеграционните процеси на страната в ЕС и НАТО, търговско-икономическите връзки и енергийната диверсификация.

От години България настоява за откриване на българско средно училище, тъй като там е една от най-големите диаспори на нашите сънародници. Премиерът Шмигал обеща лично да инструктира своя министър на образованието да забърза процедурата, за да може скоро това да стане факт. Очаква се украинското правителство да предприеме и действия за защита на специалността "Българска филология" в украинските университети. Беше обсъдена и рехабилитацията на пътя Одеса - Болград - Рени.

От своя страна София ще предостави имот за откриване на украински културен център. По-рано тя разговаря с Дмитро Разумков, председател на Върховната Рада на Украйна, украински депутати и двама вицепремиери от кабинета. 

В Одеса откриват Българско средно училище

В Одеса откриват Българско средно училище

Това стана ясно от срещата на Захариева в Киев

Българският вицепремиер обсъди с ръководителя на изпълнителната власт в Украйна и мерките за борба с Ковид-19.

"Трябва да се направи ясна преценка имаме ли сили да преживеем второ затваряне на икономиката при втората вълна на пандемията. Нашето правителство реши да не се затварят отново цели отрасли от икономиката, тъй като скоро няма да успеем да възстановим икономиките си. Грижата за здравето е много важна, но това може да се случи и паралелно с работеща икономика", заяви Захариева. Премиерът Шмигал напълно се съгласи с това виждане и заяви, че и неговото правителство прилага същата политика.

Тя получи благодарности за навременната помощ за Ковид както от страна на България - 500 защитни облекла за многократна употреба, така и от ЕС. Извънредният пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на до 1.2 млрд. евро за преодоляване на социално-икономическите последствия от пандемията бе одобрен от ЕП и Съвета на 25 май 2020 г.

Очаква се през 2021 г. да се събере смесената междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество, която не е заседавала от 10 години. Беше споменато и организиране на бизнесфорум в София.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Дмитро Разумков, който заедно с група депутати прие вицепремиера Захариева, заяви: "Коронавирусът много промени нашата работа, но се надявам скоро да се върнем към по-интензивно парламентарно сътрудничество. Между страните ни съществуват много добри отношения."

В отговор Захариева каза, че между България и Украйна съществува вековно приятелство и това не е преувеличено, връзките ни са още от първата българска държава. В Украйна е най-голямата българска историческа общност зад граница. Захариева благодари на Върховната Рада за приетото постановление за административната реформа, с което Болградският район не само че беше запазен, но и разширен", отговори Захариева.

На 17 юли т.г. беше прието постановление на Върховната рада за създаването на нови райони в Украйна.

Болградският район остава самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, като към него бяха добавени още Тарутинският и Арцизкият район, в които има преобладаваща българска общност. В новия обединен Болградски район живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна е обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини. Гласуването на постановлението е окончателно и с него завършва процесът на формиране на районите в Украйна.

Захариева разговаря и с депутатите в Радата от български произход - съпредседатели на Групата за приятелство с България, Тетяна Плачкова (от български произход) и Олександър Копиленко. В края на своето посещение в Киев вицепремиерът Захариева положи цветя пред паметника на Капитан Петко войвода, който е прекарал част от живота си в града.