Очаква се откриване на българско средно училище в Одеса и украински културен център в София. Това стана ясно след срещата на външните министри на двете страни - Екатерина Захариева и Дмитро Кулеба в украинската столица Киев, където Захариева е на офециално посещение.

,,Благодаря на България за постоянната силна подкрепа за евроатлантическия ни път. Радвам се, че днес успяхме заедно да се поклоним пред паметника на великите български просветители Кирил и Методий, които донесоха кирилицата у нас и в тази част на Европа", каза министър Дмитро Кулеба.

"България последователно подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и ще продължи да го прави", каза Екатерина Захариева пред своя украински колега Дмитро Кулеба.

Българският вицепремиер изтъкна, че в Украйна има над 200 хиляди етнически българи - една от най-големите български исторически диаспори зад граница.

"Оценяваме високо приетото през юли т.г. постановление на Върховната Рада на Украйна за създаване на нови райони, чрез което населеният предимно с българи Болградски район бе окрупнен и запазен като самостоятелна териториална единица с център град Болград", заяви вицепремиерът Захариева след срещите си в украинското външно министерство.

От своя страна украинският й колега Кулеба заяви, че българите в Украйна са част от националното богатство на страната. "Разбрахме се да разрешим заедно в конструктивен дух всички въпроси за преподаването на български език", каза министър Кулеба.

Захариева поздрави украинската страна за получаването на статут на партньор на НАТО с разширени възможности през юни 2020 г. България чрез Доверителния фонд на НАТО за възстановяване и рехабилитация на украински военнослужещи прие за рехабилитация 78 украински военнослужещи в болничната база на ВМА в Хисаря.

Захариева е на официално посещение в Украйна. Тя имаше среща на четири очи с министъра на външните работи Дмитро Кулеба. След това бяха проведени пленарни разговори между делегациите на двете страни и бе подписан План за консултации между външните министерства на България и Украйна.