В България не може да има политически чадъри, било в изпълнителната власт или в съдебната система.

Това каза след приключването на срещата с главния прокурор Борис Велчев министър-председателят Сергей Станишев.

Днес след като накара Румен Овчаров да излезе в отпуск и освободи от длъжност двама зам.министри, премиерът отиде при главния прокурор, за да се запознае с разследването по скандала, замесил министър Румен Овчаров, шефа на Националното следствие Ангел Александров, следователки от НСлС, изпълнителния директор на БТХолдинг.

Премиерът уточни, че в ЕС е фундаментално да има ефективна, прозрачна съдебна система.
Важно е всички да знаят, че в България има правила и те важат за всички, подчерта Станишев.

Министър-председателят изрази задоволство от инициативата на главния прокурор да бъдат поканени експерти от ЕК, които да наблюдават разследването.

Станишев посочи, че в понеделник министрите на вътрешните работи и правосъдието ще изпратят до Европейската комисия предложение представител на комисията да бъде запознат с действията на разследващите органи.

Премиерът допълни, че общественият интерес по скандала помага за изграждане на ефективна прозрачна съдебна система.

На въпрос как ще коментира обстоятелството, че президентът Първанов тази сутрин е определил действията му като закъснели, Станишев отговори, че не смята за необходимо да коментира думите на президента.

Що се касае до закъснелите действия, продължи премиерът, аз бях на посещение в Португалия и предприех мерки на следващия ден, след като се върнах в страната и не смятам, че има закъснение.

Правителството ще оказва съдействие на разследващите органи и това трябва да бъде ясно на всички, подчерта Станишев и допълни, че като министър-председател и лидер на БСП е заинтересован цялата истина да излезе на яве.

Нямам информация доколко двамата заместник-министри са замесени в случая (отстранените Корнелия Нинова и Делян Пеевски,бел.ред), или е само така - за отклоняване на вниманието от по-дълбоките води в този скандал.
                  Ахмед Доган

От своя страна главният прокурор Борис Велчев уточни, че прокуратурата е мотивирана максимално проверката да приключи в разумни кратки срокове.

Той допълни, че по разбираеми причини не може да коментира съдържанието на проверката, която се извършвана през последните дни, защото позицията на главния прокурор е такава, че би могла да окаже въздействие.

На въпрос дали има факти и доказателства или главният прокурор няма да ги коментира по същество Борис Велчев отговори, че не може да коментира събраните до този момент доказателства, защото в момента се събират само факти по смисъла на НПК.

Велчев уточни, че всички, които имат отношение към този скандал и вече са разпитани веднъж ще бъдат разпитани повторно.

Що се касае до времето, когато ще бъдат готови резултатите от това, което знам за това дело и за други дела, свързани с него, смятам, че резултати може да има до седмица две, заяви Велчев.