"Премиерът е започнал да пише научно-фантастични романи". Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков пред БНР по повод изказването на мин.-председателя Бойко Борисов, че през април ще започнем „да дупчим и да добиваме нефт и газ“.

Според Ерменков, ако премиерът се чувства раздвоен в избора си между творчеството и практиката, нека реши какво ще прави. „Ако ще пише романи, е добро начало, може и Нобелова награда да получи. Ако обаче ще управлява държавата – нека да се съобразява с фактите. Според мен той прави антикризисен ПР, на фона на всичко, случващото се в България, за да може хората да му повярват”, категоричен бе народният представител от левицата.

 

Не е възможно на 19 април да започнем да добиваме газ от собствени находища, коментира Ерменков, който е и заместник-председател на парламентарната комисия, която наблюдава органа за енергийно и водно регулиране, по повод изказването на премиера по време на форума на ГЕРБ в Стара Загора в събота.

"Това е нещо, което граничи с глупостта. А ако премиерът говори глупости, това вече е страшно за държавата. Не може да говориш, че април месец почваш добив на газ. Ако се случи - април идва платформа, която започва дълбочинни сондажи, за да се установи дали наистина досега направените проучвания имат своята основа и дали наистина има природен газ и нефт. Няма въпрос за добив", изтъкна червеният депутат.

По думите му, ако се установи, че там има залежи, които са готови за търговска експлоатация, след това трябват още 10 години, за да може да се създаде необходимата инфраструктура - съответните мерки за безопасност.

"За сега никой не може да казва какъв е потенциалът на тези запаси, докато не се направи дълбочинен анализ. Може би някой е подвел премиера. Преди да правиш такива бомбастични изказвания, най-малкото се срещни с хората от консорциума, за да ти обяснят за какво става въпрос", препоръча той.

По-рано през деня в Стара Загора бившият енергиен министър от първия кабинет "Борисов" Делян Добрев припомни, че през 2012 година е сключен проучвателен договор за блок "Хан Аспарух", който е най-големият блок в нашата акватория на Черно море. 

Той повтори думите на премиера, че на 19 април пристига сондажен кораб и започва първият сондаж. Три компании са направили най-мащабните сеизмични проучвания, правени някога в цялото Черно море, не само в българското Черно море, твърди Добрев.  "Ще направим и втори сондаж в рамките на този договор“, обясни той.

Председателят на енергийната комисия заяви, че още в началото на мандата са били проведени конкурси и за останалите два блока – "Терес“ и "Силистар“. Добрев се гордее с продадения лиценз. "Подписахме договор за проучване на блока „Силистар“ с една от най-големите компании в света – световният лидер „Шел“, допълни Делян Добрев.