След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент.

Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на форум на старейшините на партията в Стара Загора.

След като заместникът му Цветанов говори за сигурност, антитероризъм и мигранти, на премиера „се паднаха” темите икономика и коалиционна политика.

По думите му добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше, това е богатство, изтъкна Борисов.

На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние 100%”, информира гербер № 1.

Той разказа и за интерконекторите с Гърция, с Турция, като посочи, че до месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница, с които ще се направи „истинска диверсификация”, в която компресорите няма да „бутат” само в една посока.

Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения“, посочи Борисов, без да назове кой кого ще намрази.

Той не пропусна спрените обществени поръчки, обяснявайки защо ги спират сега - като излязат на повърхността, тогава ги виждаме. Това е политическа воля – да сме сгрешили и да се поправим, когато проблемът е изплувал на повърхността, заключи Бойко Борисов по темата.

Премиерът разказа на аудиторията как „правителството постигна ръст на икономиката, стабилни финанси, спад на безработица, хазната ни е пълна с пари, не пипаме дълга – не харчим парите“. Построихме толкова неща. Навлякохме си големи врагове с това, което направихме през годините, констатира Борисов.

По повод на опонентите си – без отново да ги назове, лидерът на ГЕРБ е категоричен, че не може да приеме за основателни критики от хора, които не са сложили и две тухли една върху друга. „А са били на власт. И проявяват и нахалство – като направя нещо, казват, че те са ми казали. Аз не ги чета, не ги гледам, не ме интересуват. Все едно ги няма, не се коментират. Осъзнахме им тактиката, която цели дестабилизация. Да имаха 20-30%, да сме равностойни, да ги разбера (тук става ясно, че говори за реформаторите, б.р.). Но с няколко процента искат да разбутат държавата –това значи, че пазят някакви чужди интереси. Те да кажат какви са“, каза Борисов.

Кое не им харесва - чуди се премиерът (визирайки отново явно бившите си партньори от ДСБ, б.р.) - дали сме над 250 милиона на екологията, за да затворят програмите, 300 милиона национални средства и над 1,5 млрд. европейски пари са отишли за земеделие. Минахме 3% ръст на икономиката. Строят се заводи. В Стара Загора ще има завод, защото хората се убедиха, че в България има специалисти - че не можаха да си сложат главен прокурор ли, пита той, търсейки отговор.

В заключение Борисов обясни защо ГЕРБ са силни и независими – тъй като партията е финансирана със сто процента бели пари и е финансова силна.