С изграждането на възпиращите съоръжения постигнахме ефект на превантивност, защото всички знаят, че България е трудна за преминаване. Това ограничи бежанските потоци.

Това изтъква зам. шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов в пространно изявление пред Шестия зимен университет на Старейшините на ГЕРБ, който се провежда в Стара Загора.

Цветанов потвърждава, че може да се наложи да бъдат изградени и допълнителни съоръжения на българско-гръцката граница. Там, по думите му, дължината на границата е почти двойна. Това ще струва изключително много финансови средства на държавата. България трябва да положи максимални усилия, ще се търсят компенсации и от Европейския съюз“, заявява Цветанов.

В Гърция има към 50 000 бежанци, очаква се, че бежанският поток в Гърция ще нарасне до 200 000 човека до два месеца, изтъква Цветанов, добавяйки, че по Балканския път са влезнали 203 000 официално регистрирани мигранти.

Това е потенциална заплаха за България, която може да дойде от Гърция, защото тя не е в състояние да се справи с осигуряването на жизнените стандарти за тези бежанци. Този поток може да бъде пренасочен и към България, към Албания или Италия. Трябва да бъдем максимално отговорни“, подчертава Цветанов.

Той защити подготвяния в момента антитерористичен закон с това, че в много други държави се правели също такива закони. Според него така ще се подобри нормативната база и ще може да се действа адекватно на такива заплахи.

Цветанов критикува страните членки на ЕС и Еврокомисията за това, че липсва съпричастност от отделните държави към общата национална сигурност на Съюза.

„Безпокойството идва и от това, което допусна ЕС и ЕК, че не можахме да се възползваме от системите за сигурност, които започнаха да се изграждат в последните години. Обмяната на информация за резервационните данни на пътниците (т.нар. пианара), която се използва в САЩ, е една изключително важна стъпка за гарантиране на сигурността на съответната страна. В Европа нямаме система за контрол, осъществяван по този начин, която да даде тази сигурност“, посочи шефът на вътрешната парламентарна комисия.

Цветанов изтъкна, че в Европа са влезли голяма група хора, които не са регистрирани в нито една система, което усложнява допълнително ситуацията в ЕС, защото не се знае какви са и кои са тези хора.

Това, по думите му, ще бъде най-голямото предизвикателство пред бъдещето на ЕС.

Вторият в ГЕРБ е убеден, че има сериозни проблеми и с тези, които са второ и трето поколение граждани на ЕС, тъй като станало ясно, че атентатите във Франция и Белгия са инициирани от лица, живеещи в ЕС.

Проблемът е, че тези лица излизаха от ЕС и се присъединяваха към „Ислямска държава“, а когато се връщаха нямаше последващ контрол, който да предотврати такива тежки престъпления.

Цветанов продължи с критиките си – този път конкретно към Италия, която се отдалечила от Дъблинското споразумение, дала временни шенгенски визи и наводнила (най-вероятно с мигранти, б.р.) всички страни в ЕС. Най-засегнати бяха Германия, Австрия и Швеция.

Според Цветан Цветанов заплахата за Европа и съседните на Турция държави е огромна заради 2,5-те млн. мигранти, намиращи се на турска територия.