Премиерът Бойко Борисов поема функцията на национален координатор за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г.

Днес правителството е одобрило доклад на министър-председателя, с който се предлагат промени в националния механизъм за координация на подготовката, съобщава пресслужбата на правителството. Мотив за промяната е необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката заради изтеглянето на председателството с шест месеца за първата половина на 2018 г.

Така Борисов поема функциите на национален координатор и за да се постигне по-ефективна координация и по-висока ангажираност на членовете на правителството.

Той ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет.

По основните направления се определят координатори – вицепремиери и министри, съобщават още от МС.

За логистиката и екипа на председателството отговорник ще бъде заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева, като ще бъде подпомагана от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той ще изпълнява задачите си във взаимодействие с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на „НДК-Конгресен център София” АД.

За сигурността координатор ще бъде заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

Предвижда се да бъдат запазени нормативно определените функции на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС, но да бъдат закрити тематичните работни групи, създадени с РМС 425/2015.

Конкретните нормативни промени ще бъдат извършени на предстоящо заседание на Министерския съвет.