Премиерът Бойко Борисов обърна внимание на въпроса за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус. Това се случи на днешната работна среща между него и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

Според българския министър-председател възстановяването на работата на възможно най-много гранични пунктове е важно не само за двете страни, но и за комуникациите в Европейския съюз. Той изрази и желание за бързо изграждане на ГКПП "Рудозем-Ксанти", който е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни и ще благоприятства развитието на пограничния район, подобрявайки трафика.

Борисов изтъкна, че Гърция е сред петте водещи инвеститора у нас.

На срещата двамата изразиха своето одобрение за сключените днес споразумения, които допълнително укрепват партньорството на България и Гърция в енергийната сфера.

Борисов: Когато преобърнеш газовата карта, винаги има бунтове

Борисов: Когато преобърнеш газовата карта, винаги има бунтове

Премиерът подчерта, че Гърция и България стават основен енергиен хъб

Борисов подчерта, че двете страни работят съвместно за реализацията на стратегически проекти с регионално и общоевропейско значение не само в областта на енергетиката, но и за транспортната свързаност на Европа. Той беше категоричен, че сътрудничеството между България и Гърция е от ключово значение за стабилността и просперитета в Югоизточна Европа.

По думи на интерконекторът Гърция - България трябва да бъде завършен в срок и по него да се доставя природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници.

Същевременно с изграждането на "Балкански поток" енергийна диверсификация ще бъде постигната освен за България, така и за Сърбия, Унгария и Австрия.

Борисов пристигна в Атина за подписването на договора за газовия терминал в Гърция

Борисов пристигна в Атина за подписването на договора за газовия терминал в Гърция

Премиерът ще се срещне с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

Според българския премиер създаването на конкурентен енергиен пазар с еднакво третиране на всички проекти е необходимо условие за гарантиране на енергийна сигурност и за осигуряване на благосъстоянието на европейските граждани.

В рамките на работната среща ще бъдат обсъдени и актуални теми от европейския дневен ред и европейската перспектива на Западните Балкани.

Предишното посещение на Борисов в Гърция беше през февруари, когато в Александруполис се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция. Тогава бяха подписани двустранни документи в сферата на транспорта, туризма и инвестициите.