До голяма степен думата коалиция е придобила негативна конотация в годините, но в същото време именно коалицията е инструментът, който дава основа за формиране на ясни правила, ясно взимане на решения и ясно носене на отговорност.

Това заяви в кратко изявление в началото на редовното седмично заседание на Министерския съвет служебният премиер Стефан Янев.

Изказването му идва неочаквано на фона на позициите на най-голямата партия в 46-я парламент - "Има такъв народ", които нееднократно заявиха, че нямат намерение да правят коалиция, а смятат да управляват с плаващо мнозинство, но въз основа на ясни приоритети. В подобна конотация бяха и изказванията на партиите, с които те водиха консултации - "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България", БСП и дори и ДПС.

Правим правителство на малцинството, не коалиция, ядоса се Тошко Йорданов

Правим правителство на малцинството, не коалиция, ядоса се Тошко Йорданов

Бройте изчегъртването на ГЕРБ отзад напред като тайминг

Със силна похвала за политическата зрялост на партиите, влезли в новото 46-то Народно събрание започна изказването си премиерът Янев. "Политическите сили до голяма степен припознаха призивите за диалог, ефективност и компромис, за смислени и полезни действия. Припознаха необходимостта от сформирането на ефективен кабинет на база ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани", похвали новоизбраните парламентаристи Янев.

Време е обаче политическото говорене да премине в политическо действие, както и да се дадат ясни гаранции, че готвещият се нов модел не е просто подмяна и маскиране на стари модели на управление, остро призова премиерът.

Надявам се партиите да построят диалога си на ясно подписано коалиционно споразумение, подчерта нееднократно той.

Стефан Янев поиска спешна промяна в говоренето на политиците и диалог с гражданите

Стефан Янев поиска спешна промяна в говоренето на политиците и диалог с гражданите

Политиката е за политици, не за бюрократи и технократи с временни решения