Българският ветеринарен съюз застава категорично против три разпоредби от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това обяви пред БНР председателят на съюза д-р Мирослав Първанов по повод обнародваните текстове от закона.

Държавният глава Росен Плевнелиев е обнародвал Закона за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Той обаче щял да сезира Конституционния съд за един от текстовете заради противоконституционност.

В мотивите си президентът изтъква, че законът ограничава възможността и правото на преподавателите по ветеринарна медицина да членуват в съсловната им организация. С разпоредбата, която Плевнелиев атакува в КС, се предоставяла възможност за ветеринарномедицински дейности -  ветеринарномедицинска наука, лабораторна дейност, диагностика и експертиза във ветеринарна клиника, ветеринарна амбулатория (кабинет) или ветеринарна лаборатория на висше училище. Хората, които ще осъществяват ветеринарномедицинската дейност в тези обекти обаче, не членуват в Българския ветеринарен съюз.

В същото време, законът предвиждал, че ветеринарните лекари могат да упражняват ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение, ако са вписани в определен регистър и членуват в съюза.

Д-р Мирослав Първанов коментира, че съюзът е против тази глава, но са и против отпадането на изискването за професионален опит на управителите на лечебни заведения, както и на изключително високия размер на санкциите към ветеринарните лекари.

Основното недоволство на съсловието било срещу текста, който ограничава правото на преподавателите по ветеринарна медицина да членуват в Българския ветеринарен съюз.

Текстовете били внесени от бившия министър на земеделието Иван Станков. Д-р Мирослав Първанов съветва Станков да преосмисли виждането си за регулирането на ветеринарната професия. Той трябвало дори да се извини на цялото ветеринарно съсловие, включително и на преподавателите, защото ги направили различни от колегите им в европейските държави.

По думите на Първанов лобизмът би следвало да се приема, че в полза на преподавателите, но той им направил мечешка услуга.