Членството на България в еврозоната ще гарантира на страната ни устойчивост в процеса на европейска интеграция.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред студенти, членове на българския студентски клуб в Кеймбридж.

Тази убеденост на държавния глава провокира нагласата му да смята, че ако институциите работят до втората половина на 2018 година, когато България за първи път ще бъде председател на Европейския съвет, ще можем да обявим присъединяването на страната към преходния валутен механизъм ERM II за членство в зоната на единната европейска валута.

Пред студентите държавният глава заяви, че правосъдието е една от най-критичните сфери, която е свързана с усещането на гражданите за справедливост.

Той изрази надежда, че с новия министър на правосъдието (бел.ред. Екатерина Захариева, вече бивш началник на кабинета на президента, беше избрана днес) ще има по-осезаем напредък на реформата в сектора.

Като други критични сектори Росен Плевнелиев открои енергетиката и здравеопазването, където високата задлъжнялост остава сериозен проблем.

Президентът предупреди, че глобалната икономическа криза все още не е приключила, а бедността остава сериозно предизвикателство. Според него все още не сме постигнали социално отговорна икономика.

По време на разговора президентът изрази задоволство от резултатите последния за 2015 г. Европейския съвет в Брюксел и определи българската позиция като силна.
„България е един от инициаторите на европейската позиция за ограничаване на бежанския натиск. Европа трябва да е способна да пази външните си граници и да прави разлика между бежанци и икономически имигранти“, подчерта държавният глава.