През 2020 г. се прекратява смяната на стрелките на часовника на зимно и на лятно часово време. Това решиха евродепутатите от Земеделската комисия в ЕП, съобщиха от Европарламента.

Припомняме, допитване до eвропейските граждани, проведено 2018 година показа, че мнозинството европейци искат тази практика да спре.

Резултатите от анкетата, проведена в България показаха, че повечето българи също искат да прекрати тази смяна.

51% от българите искат лятно часово време

51% от българите искат лятно часово време

38% са гласували за зимно

Българският евродепутат Момчил Неков, който бе докладчик за социалистите в земеделската комисия на ЕП заяви, че е доволен за това, че наложил българската позиция в Комисията по земеделие.

"Има редица сектори и сфери на живота, където смяната на времето води до умора, намалена производителност и крие рискове за редица групи граждани.

МС да реши за лятно или зимно часово време, предлага Джамбазки

МС да реши за лятно или зимно часово време, предлага Джамбазки

Част от колегите му в ЕП имали нужда от психолог

Сектор Селско стопанство също ще бъде пряко засегнат. По оценки на експерти животновъди, годишно в продължение на около 6 седмици, лактацията на овцете намалява, а това води до намалена продукция", коментира Неков.

През септември 2018 г. Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г., но заради очаквани сътресения в някои сектори като Транспорт и въздухоплаване, бе отложено.

Според евродепутатите най-реалистично и гладко би било смяната на часовото време да престане през 2020 г. Предложението за директива дава възможност на държавите членки все пак да сменят зоната си, ако преценят, че изборът им създава неудобство. Това трябва да се прави с предизвестие към ЕК.

Повече от 4,6 млн. европейци са участвали в анкетата на ЕС за лятното часово време

Повече от 4,6 млн. европейци са участвали в анкетата на ЕС за лятното часово време

Анкетата, на която беше дадено начало на 4 юли, приключи вчера

Според българските учени часовата зона, в която се намира сега България - 2 часа преди Гринуичко време, е естествената часова зона за страната ни и трябва да останем в нея.

В гласуваното днес становище бяха гласувани и текстове с препоръка държавите да проведат проучване кое би било най- подходящото за самите тях време, както и да хармонизират помежду си, за да се избегнат нелогични времеви зони и нарушения на единния пазар. Според евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) регламентът за промяната на часовото време не трябва да води до свръхрегулация.

Въвеждането на общоевропейски пряко приложим регламент, който да наложи използването на стандартно или на лятно часово време във всички държави-членки, би довело до излишно свръхрегулиране, което няма да е съобразено с нуждите и условията в различните части на ЕС.
Това коментира Радев на заседание на комисията по правни въпроси на Европейския парламент, където също бе гласувано становище за преустановяване на сезонните промени на часовото време в ЕС.

Превъртането на часовника засяга не само функционирането на вътрешния пазар, но също така повдига многобройни опасения относно общественото здраве. Редица проучвания сочат, че броят на инцидентите и сърдечните удари се увеличава през дните след смяна на часовото време", отбеляза Радев.

В Брюксел умуват за отмяна на лятното часово време

В Брюксел умуват за отмяна на лятното часово време

По предложение на Финландия

По думите му е нужно повече време на държавите членки да изберат сами своето часово време преди директивата да започне да се прилага. Целта е да се избегне евентуална фрагментация в часовите зони между съседни държави, каза той.

Очаква се Европейският парламент да гласува законодателната промяна преди края на настоящия мандат.