През юли 2020 г. на срещата в Загреб на Европейския съвет ще се разглежда и темата за Западните Балкани. Темата (за дата на начало на преговорите за присъединяването на страните към ЕС - б.р.) стои и България ще я сложи още два пъти на масата.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в изявлението си пред Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм. Този форум е в подкрепа на всичко, което правим заедно с Републиканския институт и вътрешното министерство, каза Борисов пред медиите след своето изявление.

Събитието бе организирано от Международния републикански институт на САЩ (IRI) в София от 12-14 декември. То е организирано с подкрепата на Бюрото за конфликти и стабилизиращи операции към Държавния департамент на САЩ и в сътрудничество с българското Министерство на вътрешните работи.

Този форум е важен в няколко посоки - да споделим опита и координацията си между вътрешните министерства и специалните служби, съответно с техните аналози и в Западните Балкани и в другата част на Балканите и съответно с другата част на Европа и САЩ, каза Борисов.

По линия на тероризма, екстремизма, радикалния ислям - когато е необходимо се работи и с руските специални служби. Врагът е силен, той е общ и няма държава, която да се е подсигурила срещу това. Подобни форуми държат темата да е валидна и в момента. За нас това беше една репетиция.

Имаме дата с краля на Йордания 27-28 май процеса Акаба - и двете събития по екстремизма и по радикализма. Ще направим мероприятие. Към края на годината ще проведем и Берлинския процес, заяви Борисов.

По време на форума Борисов заяви, че е обърнато внимание на Балканите. "Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха интерес, защото ние сами си го правехме - войни, масово унищожение, разпаднаха се държави в кратък период. И Балканите отново станаха един барутен поглед, незаслужаващи внимание. Радвам се, че със започването на нашето председателство и слагайки темата Западни Балкани многото процеси, които последваха, трайно поставиха тази тема в центъра на вниманието и на европейските колеги и на САЩ", каза Борисов.

Относно споровете с Македония за общото ни историческо минало, премиерът Борисов заяви: "Надявам се Северна Македония - вече 30-ти член на НАТО да покаже разликата в развитието си и в същото време очаквам с повече разум останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС и НАТО много внимателно да си премерват поведението и стъпките. Разкрачената поза не е полезна за никого - или си в НАТО или не си. Или си в европейското семейство, или не си", каза Борисов.