Никога през живота си не съм провел нито една среща с Цветан Василев, нито един разговор, в това число и по телефона. Това уверение даде председателят на ДПС Лютви Местан на редовната пресконференция след заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията.

Припомняме, банкерът Цветан Василев даде интервю, в което разкри редица подробности около фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), включително и поисканите от него и състояли се срещи с лидерите на трите най-големи политически партии у нас, дни преди вратите на КТБ да бъдат затворени.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ призна пред журналисти, че наистина е разговарял с Василев в къщата си в Банкя на 6 юни миналата година.

Лидерът на ДПС обаче не само не потвърди присъствието си на среща с банкера, но и категорично го отрече.

Не само преди рухването на КТБ, но и никога през живота си не съм имал нито една среща с този човек, нито един разговор", отсече Лютви Местан.

Той добави, че с банкера не е имал дори и случаен визуален контакт, като например по стечение на обстоятелствата да са се озовали по едно и също време на едно и също място. „Да речем на национален прием при държавния глава по случай националния празник", даде пример за едно и също място по едно и също време Местан и отново се зарече, че среща между него и Цветан Василев не е имало нито на коктейл, нито на светско събитие, нито като случайно разминаване по улицата.

И с поглед към неделното интервю на банкера, ДПС лидерът обърна специално внимание на признанието на Василев, че държи тайните си в сейфове на нотариуси в някои точки на света.

Призоваваме в аванс въпросното лице да не държи тайните в сейфове, а незабавно да ги представи на главния прокурор", поиска Местан и предупреди, че укриването на каквото и да е свързано с КТБ е престъпление от общ характер. „Всичко, което се крие в сейф, да се предостави незабавно на българската прокуратура", поискаха от ДПС.

И днес от движението се зарекоха, че по темата за фалиралата банка ще искат цялата, пълната, нередактираната и до последния детайл истина. „Нямаме друг приятел освен истината", призна Местан и обеща, че именно от ДПС няма да позволят за КТБ да се говори като за митологема.

Прекалено голям публичен интерес е засегнат, за да може говореното на КТБ да се сведе до заклинанието на определени политически сили. Не, няма да позволим това. Ще разкрием цялата истина", отсече лидерът на движението.

Ключово място в днешното заседание на ЦОБ на ДПС е заел станалият известен през последните дни репортаж, в който деца от циганския квартал в Сливен скандират „Българите на кайма". „Ние осъждаме тези възгласи, като проява на език на омразата", обяви Лютви Местан.