"Който иска да разбере повече за нашите нрави, нека продължава да чете и препрочита написаното от Иван Хаджийски. А който иска да види най-доброто от България, нека заповяда в Троян".
Това заяви президентът Румен Радев в Троян по повод 150-та годишнина на града, информираха от Администрацията на президента.

Когато говорим за Троян и неговите жители, няма как да не споменем и тълкувателя на българската народопсихология - Иван Хаджийски, каза държавният глава в града, където е роден българският народопсихолог.

Величината на едно населено място не се измерва по неговите географски размери, а със силата на духа на неговите жители, каза Радев.

"За да опознаеш всеки един край, трябва да срещнеш неговите хора, да усетиш техния дух, да видиш тяхното гостоприемство и усмивките на лицата им. Не е изненада, че Троян печели все повече приятели от близо и далеч, които отново и отново се завръщат, за да усетят силата и величието на Балкана", каза държавният глава в словото си пред жителите и управата на града.

По думите му Троян се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество.

Държавният глава е гост на официалните чествания по случай 150 години от обявяването на Троян за град. По думите му, през годините той се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество, разцъфтяващо и днес. Всяко едно поколение продължава да развива традициите по уникален начин.

Румен Радев: Убийството на журналистката в Русе показа дефицит на доверие
Обновена

Румен Радев: Убийството на журналистката в Русе показа дефицит на доверие

Дефицитът бил между институциите у нас и извън България

Президентът изтъкна и символите на града - опазените стари занаяти, автентичната троянска керамика и най-вече Троянския манастир "Успение Богородично". Благодарение на подобни духовни и национални крепости през вековете нашият народ е устоял на превратностите на времето и е съхранил своите език, вяра и историческа памет.

На празника военнослужещи изнесоха знамето на Троян под звуците на химна на града, изпълнен от Представителен духов оркестър на Сухопътните войски на Българската армия и Представителен общински младежки духов оркестър. По-късно флагът на града бе издигнат от кмета Донка Михайлова и военнослужещи.

Ловчанският митрополит Гавриил отправи благодарствени думи и благослови жителите на красивия планински град. Сред присъстващите на площад "Възраждане" в Троян бяха народни представители, представители на местната власт, делегации от побратимени и партньорски градове от Германия, Русия, Франция, граждани.