Убийството на журналиста Виктория Маринова от Русе е показал огромен дефицит на доверие между институциите вътре в страната и извън нея. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който е в Троян за 150-та годишнина на града, информираха от Администрацията на президента.

Държавният глава открои още една особеност на обществото ни - двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот.

От "Репортери без граници" настояват да се провери дали Северин е действал сам

От "Репортери без граници" настояват да се провери дали Северин е действал сам

Оправдана е силната реакция на обществото, смята Полин Адес-Мевел

Президентът очаква органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона.

"Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител Иво Стаменов, и за десетки други убийства и посегателства над личността на хора, чийто живот е не по-малко значим от този на Виктория Маринова", каза държавният глава.

Той изказа съболезнования на семейството на убитата журналистка Виктория Маринова. "Емоциите в такива случаи не са най-добрият съветник", каза Радев.

Припомняме, в неделя, 7 октомври, стана ясно, че административният директор и водещ на едно от предаванията на русенската телевизия TVN Виктория Маринова е убита по време на своя дневен крос край Дунава. Регионалната телевизи се излъчва от още няколко съседни региона.

Обвиняем за убийството към момента е Северин Красимиров, който в деня след жестокото зверство е избягал в Германия. Той бе разпитан от германски съд и се очаква екстрадирането му в България. Северин е признал за убийството, но не е признал за изнасилване. Според първите изявления от МВР преди да бъде убита журналистката е станала обект на гавра.

МВР си свърши добре работата в Русе, вярва ексминистърът Валентин Радев

МВР си свърши добре работата в Русе, вярва ексминистърът Валентин Радев

Има сериозни доказателства срещу извършителя

Помолен да коментира ситуацията с изваждането на "Джи Пи Груп" от проектите, свързани с европейски средства, президентът каза, че очевидно това е показателно за наличието на сериозен проблем. "От една страна са високите цени, от друга - безобразното качество по пътищата, а и в центъра на София", заяви Радев.

Според държавния глава е необходима политическа воля, но не само за изваждането на една фирма или недопускането ѝ до обществени поръчки при вече сключени договори.

"Такъв тип подход поражда и много други въпроси - къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система? Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчетност, които до бъдат в ежедневието на всяко едно управление, а не единствено накрая, когато се появи проблем", допълни президентът Румен Радев.

"Джи Пи Груп" се отказва да строи тунел Железница

"Джи Пи Груп" се отказва да строи тунел Железница

Компанията предупреждава за последици от решението на Борисов

Относно искания от левицата вот на недоверие по темата здравеопазване, държавният глава заяви, че целта на вота не е сваляне на правителството. По-скоро да предизвика дебат за решаването на проблемите в сектора, смята Радев.

Той поясни, че внасянето на един вот на недоверие в парламента невинаги цели сваляне на правителството. Според него е важно да има дебат по обществено значими теми.

Българското здравеопазване е с тежка диагноза, смята президентът за здравната реформа. Според него фокусът на реформата трябва да бъде върху пациента, защото в момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие.

Президентът посочи, че се стига до ситуация, в която българските медици търсят своята реализация в чужбина, а пациентите също се стремят да осигурят своето лечение извън страната. "Така трябва да е организиран моделът, че крайната му цел да бъде лечението на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки", каза държавният глава.

В отговор на въпрос дали има необходимост от вот на недоверие по въпросите на здравеопазването, Румен Радев заяви, че това е решение на политическите партии.

Касата въвежда лимит на скъпото биологично лечение

Касата въвежда лимит на скъпото биологично лечение

Промените влизат в сила от 15 октомври

Общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено. Това заяви държавният глава в коментар за необходимостта от обединение на нацията и дали това не означава "изчерпване на възможностите за еднопартийно управление".

"В днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща", каза Радев и допълни, че помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а да не бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и теми от миналото.

Той бе категоричен, че няма предвид индулгенция за извършени престъпления. Ние трябва да се обединим около това да се спазват законите днес, това е най-важното, категоричен е държавният глава.

Президентът акцентира и върху необходимостта от преодоляване на бедността растящите неравенства и неграмотността, тъй като те продължават да раждат разединение, престъпност и корупция. Всичко това ни отдалечава от общото бъдеще.

Президентът кани в Троян да се види най-доброто от България

Президентът кани в Троян да се види най-доброто от България

Народът ни е устоял на превратностите на времето и е съхранил езика, вярата и паметта