Лимит за скъпоструващо биологично лечение на пациенти с тежки заболявания въвеждат от Националната здравноосигурителна каса, съобщи bTV. Промените влизат в сила от 15 октомври.

Според решението, новите случаи на псориазис, болест на Крон и някои артрити ще се лекуват с "най-разходоефективния" медикамент за фонда. Промяната засяга хиляди българи. Пациенти се готвят да сезират съда за решението.

До 4 месеца изграждат електронна система за лекарствата

До 4 месеца изграждат електронна система за лекарствата

Депутатите от Здравната комисия нямат пристрастия към здравноосигурителния модел

Според д-р Галя Кондева от Националната здравна каса, достъпът до иновативно лечение няма да се ограничи. По думите й, за всяко от заболяванията е определен медикамент с най-голяма разходна ефективност - това е най-добро съотношение между резултат и цена. Лекарите ще избират между него и поне още един продукт с близка стойност.

"Ще дадем възможност във всяко едно заболяване да има избор на минимум 2 продукта, в някои заболявания дори ще има четири продукта за избиране", пояснява д-р Галя Кондева от НЗОК.

Пациентите са на друго мнение. Един от болните с псориатичен артрит от 5 години е на скъпоструваща биологична терапия. През това време е сменил няколко медикамента. Според пациента, благодарение на медикаментите сега води нормален живот. Новите пациенти няма да имат право на избор, смята той.

Агенцията по лекарствата с нов шеф

Агенцията по лекарствата с нов шеф

Асена Стоименова става съветник на министър Ананиев след оставка по лични причини

"Няма да има възможност да избираме и няма да има достъп до нови лекарства, които се въвеждат, те ще бъдат по-скъпи", обяснява пациентът Любомир Иванчев.

Продуктите са избрани сред такива, които имат сходен ефект, но в момента са на твърде различна цена, казват от Касата. Списъкът с тях би трябвало да е готов. А пациентите се притесняват, че ако лекарите все пак изпишат по-скъп медикамент, доплащането ще е от джоба на пациента.

Боряна Ботева, Организация на пациентите с ревматологични заболявания обясни, че са получили много писма, в които пациенти се опасяват, че трябва да доплащат повече.

Прокуратурата разследва и други болници за източване с онколекарства

Прокуратурата разследва и други болници за източване с онколекарства

Наблюдаващият прокурор уверява, че и други ще се озоват с белезници

От касата обясняват, че ако лекарите обосноват добре решението си за друго лекарство, пациентът няма да доплаща, фондът ще го поеме.