От "Репортери без граници" настояват да се провери дали обвиняемият за убийството на журналистката Виктория Маринова е действал сам или има и други замесени.
Това заяви в интервю за БНР Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Европейския съюз - регион Балкани.

Припомняме, пред германската полиция Северин е признал, че е убил Виктория, но не е признал за изнасилването.

Свободата на словото е факт за Борисов, но се злоупотребява

Свободата на словото е факт за Борисов, но се злоупотребява

Повече пари за Института по криминалистика обеща Борисов

Българското правителство трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка Виктория Маринова, призоваха още веднъж от международната организация. 

Според Полин Мевел е рано да се правят заключения дали убийството на русенската журналистка е свързано с работата й.

"Репортери без граници" с тревога за медийния климат в България

"Репортери без граници" с тревога за медийния климат в България

Натискът върху независимите медии е систематичен през последните десет години, коментират от Съюза на издателите в България

"Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта "Биволъ". Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството й е свързано с работата й или не", каза Полин Адес-Мевел.

Ръководителят на международната организация, която отговаря за Балканите смята, че реакцията и на обществото, и на правозащитните организации, на всички, е била изключително силна, но това е оправдано.

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

Страната ни се срина до 111 позиция в индекса за свобода на пресата

"От "Репортери без граници" считаме, че е нормално да има толкова силна реакция, защото имаме трети случай на убит журналист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше журналист, който заяви намерение да продължи да следи историята с корупцията и че на живота й бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването й. Не мисля, че реакцията ни беше прибързана", заяви Полин Адес-Мевел.

Фалшивите новини могат да повлияят на мнението в ЕС, притеснен Цветанов

Фалшивите новини могат да повлияят на мнението в ЕС, притеснен Цветанов

Имало хибридна атака след убийството на журналистката Виктория Маринова

Припомняме, в последното предаване "Детектор", водено от Виктория Маринова, тя казва на финала: "Картината на разследващата журналистика в България е доста противоречива. От една страна - силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми. Систематично отстраняване на разследващи журналисти и от друга страна - безспорни успехи на разследвания през последните години, голяма част от които са публикувани и на сайта Биволь.бг. Екипът ни се ангажира и в бъдеще да дава трибуна на журналистически проучвания, както и да извършва свои такива, касаещи в изключителна степен обществен интерес".