"Репортери без граници" настояват за пълно разследване на ужасяващото убийство на българската телевизионна журналистка Виктория Маринова и призовават колегите ѝ да получат полицейска защита.

30-годишната Маринова, която беше административен директор и водеща в русенската телевизия TVN, беше брутално убита посред бял ден в събота в Русе. Окръжният прокурор Георги Георгиев заяви на пресконференция вчера, че тялото на журналистката, която се е опитвала да засили разследващата журналистика на телевизията, е било открито в парк край река Дунав. Разследващите търсят улики в личния и професионалния ѝ живот.

Все още няма задържани за бруталното убийство в Русе
Обновена

Все още няма задържани за бруталното убийство в Русе

Избледнява версията, че Виктория е жертва на професионалната си дейност

"Репортери без граница" настояват властите да извършат сериозно и щателно разследване, за да открият извършителите на това зловещо убийство", изтъква генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делор, допълвайки: "Призоваваме да бъде предоставена полицейска защита на журналистите от TVN, които работеха с Виктория Маринова по същата чувствителна тема, в очакване на резултата от разследването."

Последният репортаж на Маринова беше във връзка с разследване на журналисти от сайта "Биволъ" относно широкомащабни измами, свързани със злоупотреба със средства от европейските фондове. След като информациите по темата излязоха за първи път преди три седмици, "Репортери без граници" изразиха тревога от заплахите срещу журналистите от "Биволъ" и призоваха за гарантиране на тяхната сигурност.

Работи се по всички възможни версии за убийството на бизнесдамата в Русе
Обновена

Работи се по всички възможни версии за убийството на бизнесдамата в Русе

От трупа на жената липсвали телефон и ключове за кола

"Това убийство беше извършено само няколко дни след излъчването на чувствителния репортаж на Виктория Маринова", посочва Атанас Чобанов, съосновател на сайта "Биволъ".

"Поздравяваме смелостта на този журналист, единственият, който беше достатъчно смел да говори за измамите с европейски средства в репортаж от този тип по телевизията", допълва Чобанов.

Маринова е третият журналист и втората жена, убити в страна от ЕС за по-малко от година. Дафне Каруана Галиция беше убита през октомври 2017 г., когато бомба избухна под колата ѝ, а разследващият журналист Ян Куцияк беше убит в Словакия през февруари тази година.

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

"Репортери без граници": Може да се окаже опасно да си журналист в България

Страната ни се срина до 111 позиция в индекса за свобода на пресата