Все още няма задържан за бруталното убийство в Русе на 30-годишната Виктория Маринова, административен директор и водещ на предаване в местната телевизия TVN. Според разследващите полицаи все повече избледнявала версията, че Виктория е била жертва на професионалната си дейност, уточнява БНР.

Протестни шествия и бдения в памет на убитата журналистка Виктория Маринова
Обновена

Протестни шествия и бдения в памет на убитата журналистка Виктория Маринова

Десетки излязоха в Русе, Видин Стара Загора, Плевен и София

Междувременно, вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров заминаха за Русе, където трябва да бъде проведено работно съвещание с участието на прокурори и полицаи във връзка с разследването.

ЕК очаква бързо разследване на убийството в Русе и сезира ОЛАФ
Обновена

ЕК очаква бързо разследване на убийството в Русе и сезира ОЛАФ

МВР не изключва нито една версия и не отхвърля нито един мотив

Сигналът за тялото, намерено в храстите по крайбрежната алея в близост до тенис кортовете в Русе, е подаден от случайно преминаващ гражданин към 14 и 20 часа в събота - 6 октмври.

На място полицаите откриха обезобразеното тяло на Виктория Маринова. Множество травми по главата и задушаване са причина за смъртта. Убийството е било извършено посред бял ден.

"Трябва да се види откарана ли е, има ли следи, има ли фасове с ДНК материал ... Някой е носил дяволът в сърцето си и го е направил това убийство", коментира адвокат Марин Марковски пред НоваТВ.

Бизнесдама изнасилена и убита в Русе

Бизнесдама изнасилена и убита в Русе

Жертвата е административен директор на местна телевизия

"Без да правя моралната оценка на трагедията, това е предизвикателство към полицията. Сега тези хора трябва да покажат професионализъм. Версиите могат да бъдат много и задължително следват да бъдат правени. Естествено всеки се чуди кой е направил тази ужасия", допълни той.

Марковски посъветва министър Младен Маринов, "ако полицията има ресурс, то да се замисли за платените информатори на място. Извършителят все ще се похвали на 10-та ракия в някоя кръчма. Тогава е добре някой да бъде мотивиран с пари и да му бъде гарантирана анонимността", обясни Марковски.

Според адвоката, версията, която е правдоподобна и може да се окаже вярна, не трябва да е публично известна, защото така извършителят може да се информира. Вероятно извършителят е примитивен звяр, "аз съм оптимистичен, че този човек ще бъде открит", добави той.

Работи се по всички възможни версии за убийството на бизнесдамата в Русе
Обновена

Работи се по всички възможни версии за убийството на бизнесдамата в Русе

От трупа на жената липсвали телефон и ключове за кола

"Ужасен съм от ужасното убийство на Виктория Маринова. Отново смел журналист пада в борбата за истина и борбата с корупцията. Отговорните лица следва незабавно да бъдат изправени пред правосъдието от българските власти", пише зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

"Шокирана съм от жестокото убийство на младата българска журналистка Виктория Маринова. Ще проследя внимателно разследването и ще предложа помощ от агенциите на ЕС, ако е необходимо. Очаквам спешни действия за привеждане на отговорните пред правосъдието и за изясняване дали нападението е свързано с работата й", пише и еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова.

Убийството на българският журналист е и в световните медии. Всяка седмица по света бива убит един журналист, показват данни на "Репортери без граници".

Убийството в България е третият случай на убит разследващ журналист в Европа през последната година след убитата в Малта Малта Дафне Каруна Галиция, която загина при бомбен атентат в колата си през октомври 2017 г. и словашкият журналист Ян Куцияк, който бе застрелян с годеницата си в дома им през февруари.

България е на 111-то място в годишната класация за свобода на медиите, през 2018 г., най-ниската сред държавите-членки на ЕС, пишат БиБиСи, "Ел Паис", "Телеграф", "Ройтерс", "Таймс ъф Малта" и много други.

"Репортери без граници" зоват за защита на колегите на убитата телевизионерка в Русе

"Репортери без граници" зоват за защита на колегите на убитата телевизионерка в Русе

Последният репортаж на Виктория Маринова е бил за измамите с евросредства