Бъдещето на Европа принадлежи на иновациите и затова са необходими повече инвестиции в тази посока. Това бе общата тема в разговора между президента на България Румен Радев и президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер, съобщиха от Администрацията на държавния глава. Срещата бе в сградата на президентската институция на столичния бул. "Дондуков" 2.

Румен Радев подчерта потенциала, който България има в сферата на информационните технологии и иновациите със специалистите, с които разполага, като посочи, че в тези области страната ни може да играе активна и ключова роля в региона. 

София иска 195 млн. евро заем от ЕИБ за метрото
Обновена

София иска 195 млн. евро заем от ЕИБ за метрото

Кредитът ще е за срок от 25 години

Двамата обсъдиха възможностите за увеличаване на инвестициите в иновации и високи технологии.

По време на срещата бе откроен значителния ръст в подкрепата на ЕИБ за българската икономика през 2021 година, като общия размер на финансираните проекти за миналата г. възлиза на близо 1 млрд. евро. Държавният глава приветства ползотворното сътрудничество на ЕИБ с бизнеса у нас и оцени високо приноса на банката за насърчаване на предприемачеството и проектите в сферата на високите технологии и иновациите.

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер изрази увереност, че успешното сътрудничество със страната ни ще продължи, включително и с проекти, свързани с изграждането на зелена икономика. Той изтъкна подкрепата от банката на дружества в страната ни, засегнати от последиците от пандемията. През изминалата година банката е финансирала също и ключови инфраструктурни проекти, които подобряват живота на хората в България.

ЕИБ отпуска 60 млн. евро заем на София за транспорт

ЕИБ отпуска 60 млн. евро заем на София за транспорт

Средствата са за изграждане на екологично устойчива транспортна система

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер се срещна и с премиера Кирил Петков. Темата на разговора им бяха нови инвестиции в областта на зеления преход, транспорта, енергетиката, регионалното сближаване и малките и средните предприятия.

Кирил Петков и Вернер Хойер бяха категорични, че сътрудничеството в контекста на изпълнението на ключови проекти в страната трябва да продължи, което ще допринесе за по-висок растеж и заетост. Българският премиер подчерта, че задълбочаването на партньорството и подкрепата на банката към публичния и частния сектор ще доведат до положителни резултати не само за България, но и за региона.

"Ние се стремим да подобрим институционалната прозрачност и капацитет. Планът за възстановяване и устойчивост е добра възможност за съвместна работа", посочи министър-председателят.

Петков и Хойер разговаряха за инструментите за зелен преход, като Модернизационния фонд и Механизма за справедлив преход, както и подкрепата, която ЕИБ предоставя на България за структуриране на Фонд за декарбонизация.

През 2021 г. Групата на ЕИБ, която се състои от ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд, предостави заеми, гаранции и пое ангажименти за дялово участие по проекти в България на стойност 948 млн. евро.

През изминалата година размерът на заемите от ЕИБ за България достигна 176 млн. евро за устойчива инфраструктура, екологично градско развитие и стопанска дейност.

ЕИФ ангажира 772 млн. евро за нови проекти за малки и средни предприятия. Общо 5 900 предприятия и 126 000 работни места успяха да се възползват от отпуснатите заеми, уточняват от пресслужбата на премиера Кирил Петков.