Редно е и втората политическа сила да получи допълнително време за преговори за съставяне на кабинет. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел.

"Всеки опит за съставяне на кабинет трябва да бъде насърчаван. Първата политическа сила получи допълнително време за тези усилия. Редно е и втората политическа сила да получи някакво допълнително време за преговори", посочи държавният глава.

Иначе по думите на Радев всички са убедени, че трябва да има редовно правителство, но и всички виждат колко трудно е да се направи това. Затова и "всеки опит трябва да бъде насърчаван".

Румен Радев иска да види обаче, че намеренията за съставяне на правителство са "искрени". Постави и друго условие за времето, което смята да даде на "Продължаваме промяната", в чийто ръце ще отиде втория мандат - времето, освен за разговори, да се използва и за приемане на важни закони, а не за политическа агитация.

Държавният глава отказа да коментира името на Николай Денков, депутат от ПП и бивш министър на образованието, което се завъртя по медиите като номинация за премиер с втория мандат. Радев иска от ПП да дойдат с ясно обосновано предложение с мандат за министър-председател и тогава ще може да коментира.