Българският президент Румен Радев беше на официална визита в Кипър по покана на колегата си Никос Анастасиадис. По време на посещението си на острова Радев откри улица, носеща името на Апостола на свободата.

България и Кипър подписаха меморандум за корабоплаването

България и Кипър подписаха меморандум за корабоплаването

Президентът на Кипър убеден, че ще се справим с председателството на Съвета на ЕС

Почитането на паметта на Васил Левски сближава още повече народите на България и Кипър. Апостола на свободата е част от България, от нейното минало, настояще и бъдеще. Това заяви президентът Радев на церемония по откриването на улица с името на Васил Левски в Лакатамия, Никозия. На церемонията присъстваха много представители на българската общност и граждани на Кипър, живели в нашата страна. Президентът се обърна към българите в Кипър с думи на благодарност за това, че съхраняват българските ценности, език и култура и извън пределите на родината.

Днес президентът Радев и кипърският му колега Никос Анастасиадис се срещнаха по време на официалната визита на Радев на острова.

Държавният глава на България заяви на съвместна пресконференция с Никос Анастасиадис, че отличният политически диалог между двете държави е естествено продължение на дългогодишните културни и исторически връзки.

По време да посещението на президента в Кипър, двете страни подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на корабоплаването и тригодишна Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2018-2021 г.

По-рано през деня президентът се срещна с Негово Блаженство архиепископа на Кипър Хрисостомос II. Радев изтъкна важната социална роля на Кипърската православна църква в обществото, както и като православна институция, която поддържа добри отношения с други християнски църкви и различни вероизповедания.

"Ако църквата е разделена, няма как народът да бъде обединен. Когато политиците допускат грешки и разделят обществото, точно тогава вярата и църквата трябва да върнат единството", обясни президента Радев.