Президентът Румен Радев поздрави еврейската общност в България по повод празника Песах, съобщиха от администрацията на президента.

В писмо до председателя на Централния израилтянски духовен съвет София Коен, държавният глава Румен Радев отправя пожелания за здраве и благополучие по повод празника Песах.

"В следващите дни, както традицията повелява, семейства от еврейските общности по целия свят ще се съберат около масата, за да си припомнят историята на Изхода. Нека, когато възрастните разказват на децата за освобождението и пътя към достойния и справедлив живот на техните предци, им предадат и най-важния урок - този за подадените в подкрепа ръце", заяви в писмото си президентът.

Румен Радев призовава в празничните дни, наред с мъдростта на традицията, място в мислите и сърцата на всички намерят и хората, които и в настоящия момент са жертва на дискриминация, терор и войни.

Според държавния глава единствено с общи усилия можем да изградим по-справедливо и толерантно общество. "В България празниците и делниците на всяка една общност винаги са споделяни със съседи и приятели и именно това ни прави истински силни пред изпитанията на съвремието", се казва още в поздравителното писмо на президента Румен Радев до еврейската общност у нас.

Припомняме, Песах - празника на Освобождението, е най-тържественият еврейски празник, който отбелязва Изхода на евреите от Египет на 15-тия ден от месец Нисан, трае 8 дни до 22 Нисан (март-април) за евреите в диаспората и 7 дни за евреите в Израел.

Песах символизира свободата, уважението на традициите, връзката между поколенията, почитта към родителите и миналото на еврейския народ. Тази година еврейската общност празнува Песах от 11 април 2017 г. в продължение на 8 дни.