Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Това е станало на 2 август, ден по-късно пет десни партии поискаха от държавния глава да наложи вето върху промените в НПК и в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Указът е издаден на 02 август, става ясно от днешния брой на Държавен вестник.

Снимка 306730

Източник: БГНЕС

С обнародването на промените в НПК, новите разпоредби влизат в сила три месеца след обнародването им, което означава - от началото на ноември.

Една от основните промени в НПК е, че делата срещу министри, депутати, кметове и други представители на властта ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд. Досега тези дела се разглеждаха от Софийския градски съд.

Приетите в края на първата сесия на 44-то Народно събрание поправки в НПК въвеждат и правила, с които се ограничава възможността за безкрайно отлагане на съдебните дела. Това беше и един от основните мотиви на мнозинството при приемането им. 

Искат президентско вето върху Закона за съдебната власт и върху НПК

Искат президентско вето върху Закона за съдебната власт и върху НПК

Пет партии мотивират искането си за вето

С публикуването в Държавен вестник на НПК президентът Румен Радев обезсмисля исканото от пет десни партии, Съюза на съдиите и редица граждански организации вето на поправките.

При дискусиите беше заявена и воля заради поправките в НПК да се сезира и Конституционния съд.

И граждански организации поискаха вето от Радев върху промените в ЗСВ и НПК

И граждански организации поискаха вето от Радев върху промените в ЗСВ и НПК

Това било грубо нарушение на Конституцията

Припомняме, вчера пет партии поискаха да бъде наложено вето освен върху промените в НПК, и върху промените в Закона за съдебната власт и върху Закона за опазване на околната среда.

В днешния брой на ДВ № 63/04.08.2017 г. не са публикувани поправките в Закона за съдебната власт и в Закона за опазване на околната среда.