В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси и нека спокойно обмислят какво означават те, каква е тяхната цена и най-важното е в никакъв случай да не взривят бъдещето време. Това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев във връзка с бъдещото правителство.

Той призова политическите партии да намерят най-доброто решение за България в днешната трудна ситуация. Държавният глава се надява бъдещото правителство да е на националната цел и националното единение, съобщават от "Дондуков 2".

С 5,45% ГЕРБ би БСП на предсрочния вот

С 5,45% ГЕРБ би БСП на предсрочния вот

В 44-то НС влизат още Обединени патриоти, ДПС и "Воля"

Помолен за коментар каква коалиция ще е най-добрият вариант за страната, Румен Радев отговори, че не иска да влияе върху преговорите между политическите сили. Той напомни, че по Конституция президентът прави консултации с партиите, но не формира коалициите. Това е ангажимент на самите тях.

Радев е категоричен, че ще изпълни конституционните си задължения в законоустановения срок. Той отбеляза, че има още време до консултациите и призова да се даде време на партиите да намерят най-доброто решение за България. Държавният глава прогнозира, че ни очакват наистина доста предизвикателства.

Румен Радев даде висока оценка на организацията на проведените парламентарни избори. Според него те са протекли нормално и българите са имали възможност свободно да изразят гласа си.

Относно искането на лидера на ДОСТ Лютви Местан за касиране на изборите, Радев заяви, че очаква претенциите му да срещнат отговор от страна на българските институции.

Държавният глава коментира и решението за премахване на статута на архитектурно-исторически резерват на град Копривщица. Той е категоричен, че не е нормално няколко общинари, с каквато и да е цел, да определят бъдещето на града. "Копривщица принадлежи на България и това е наше културно-историческо наследство", отсече Румен Радев.

В Пловдив президентът откри Шестия европейски форум за социално предприемачество.