Решение за ПВО трябва да се вземе от парламента. Това смята президентът Румен Радев в коментар на въпрос за предстоящото посещение на американския министър на отбраната у нас Лойд Остин и това че САЩ ще искат от нас да предоставим системите си C 300 на Украйна.

"Всеки, който вземе това решение, трябва да излезе пред хората и да обясни риска и цената на това", каза той.

Държавният глава подчерта, че трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, което можем, но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът. Радев очаква след срещата с Лойд Остин Министерски съвет да даде ясна информация. Самият президент няма предвидена среща с Лойд Остин, стана ясно от думите на Радев, който посочи, че рангът е на министър на отбраната, а визитата не е на президент.

Държавният глава Румен Радев настоя, че основната задача на българските власти е да не допуснат гражданите и стратегическите обекти, като ядрената ни централа, да останат без адекватна противовъздушна отбрана.

На въпрос дали арестът на Борисов е отвличане на вниманието от посещението на американския министър на отбраната Радев каза, че за това трябва да се попита премиера. Румен Радев отклони към изпълнителната власт всички въпроси във връзка с ареста на Борисов.

Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът, категоричен бе държавният глава.

В отговор на въпрос за бъдещето на комплекса "Марица-Изток", държавният глава посочи, че служебното правителство е заложило идеята той да се превърне в "енергийно сърце" на България, където постепенно да се внедряват нови технологии, които да позволят екологично производство на енергия, но и запазване на работата на хората. Президентът допълни, че предвиденият в Плана за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на завод за батерии не е част от тази концепция. По думите му е необходима ясна оценка на риска и ползите от този проект.

Тази сутрин държавният глава посети Тракийския университет, където се състоя тържествено откриване на "Център за аквапоника".

По-късно през деня Румен Радев ще посети с. Подслон и ще разгледа инсталацията за добиване на газ от лигнитни въглища. След това Радев ще посети 2-ра Тунджанска Механизирана Бригада, където ще проведе среща с основния команден състав и военнослужещи от военното формирование.