Държавният глава Румен Радев потвърди, че България ще продължава да бъде застъпник за реализирането на европейската перспектива на Украйна.

Тази позиция предизентът Радев потвърди на среща на "Дондуков" 2 с посланика на Украйна у нас, Микола Балтажи.

Президентът Радев призова пред посланика, провеждащата се в Украйна административно-териториалната реформа в Одеска област да отчита историческия характер и да съхрани статута на Болградския район, като той бъде запазен в сегашните си административно-териториални граници.

"Българите в Украйна са "жив мост" между нашите две страни", заяви държавният глава. "Очаквам подготвяните нови закони за образованието и държавния език да не ощетят по никакъв начин обучението по български език на нашето малцинство", подчерта още Румен Радев.

На срещата още президентът Радев изразява очакването си активните двустранни отношения да допринесат за увеличаване на икономическия обмен и за задълбочаване на сътрудничеството в енергетиката.

Държавният глава е категоричен, че кризата в Източна Украйна може да бъде решена единствено с политически средства и призовава за пълното спазване на Минските споразумения и от двете страни.