Следващото заседание на КСНС на 9 януари 2018 г. ще бъде посветено на ангажиментите ни в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви държавният глава пред журналисти.

На това заседание ще се обсъжда и въпроса за новите изтребители. Радев, който до скоро оглавяваше военната ни авиация, обясни, че в секторите "Сигурност" и "Отбрана" парите се харчат "на парче" и няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред.

"За мен тенденцията на абсолютна разпиляност все повече набира скорост", заяви президентът в отговор на въпрос.

Припомняме, по време на тазседмичното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов отправи критика, че в последните години много средства са били насочени към Военновъздушните сили за сметка на другите два вида въоръжени сили.

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Борисов недоумява: Летят 4 кугъра и 1 спартан, а сме платили много

Да се направи нужното и за ремонта на сградите в поделенията, това, което армията заслужава

Няма дефицит на функции на военно-транспортната ни авиация, има дефицит на стратегическо мислене по отношение на секторите "Сигурност" и "Отбрана". Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

"С интерес чух, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. Може би си спомняте какви функции изпълняваше тя и мога да помогна да си спомните, че в периода 2009-2012 г. имаше около 70 полета с много интересни функции", добави президентът.

Президентът призова за разум при отделените средства за поддръжката на изтребителите МиГ-29. По думите на държавния глава те са наложителни, но може да се коментира много по отношение на параметрите.

Навръх Никулден поканиха РСК МиГ за ремонт на изтребителите ни

Навръх Никулден поканиха РСК МиГ за ремонт на изтребителите ни

РСК МиГ е единствен изпълнител на поръчката, тъй като не е предоставило лиценз

"Водещото трябва да бъде новата техника, там да бъде приоритетът. А за МиГ-29 трябва да се съобразяват разходите с това, което ще постигнем в бъдеще. Това важи и за бронираната бойна машина на пехотата, и за многофункционалните модулни и патрулни кораби. Аз също съм задал своите въпроси към министъра на отбраната. Очаквам отговор", добави президентът.

Радев очаква отговор на въпроса дали процедурата за новите кораби за Военноморските ни сили отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност.

Припомняме, конкурсът бе спечелен от българска фирма, която предложи най-ниска оферта, но корабите ще са с базово оборудване.

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

Българска фирма отговори на изискванията за нов патрулен кораб за ВМС

МТГ "Делфин" АД имала споразумения с 5 водещи световни компании

"Никой не се обезпокоява от факта, че от всички наши партньори в Европейския съюз и в НАТО, които бяха поканени, никой не отговори. Също така, надявам се, управляващите много ясно да изчистят въпроса дали има пълно съответствие между параметрите, заложени в проекта за инвестиционен разход, и тези параметри, които ще бъдат в договора. Наистина тук трябва да имаме пълна убеденост, че нещата са така и във финансово, и в оперативно изражение", допълни Румен Радев.