Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на български офицери, удостоени с висше военно звание. Това се случи на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Със свой указ държавният глава освободи бригаден генерал Явор Матеев от длъжността "Командир на 68 бригада "Специални сили" и го назначи на длъжността "Командир на Съвместното командване на специалните операции", а също го удостои с висше офицерско звание "генерал-майор". В съвременната все по-динамична и предизвикателна среда за сигурност силите за специални операции са носители на уникални и важни за отбраната на страната ни способности, посочи Радев.

Той заяви, че назначението на генерал-майор Матеев е свързано с очаквания за пълноценното функциониране и интегриране на повереното му командване в структурите на Българската армия и изрази увереност, че той ще оправдае голямото доверие.

Президентът назначи полковник Юлиян Радойски на длъжността "Началник на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" и го удостои с офицерско звание "бригаден генерал". Радев определи като основна задача пред новия началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" развитието на конкурентно образование и качествени образователни и научни продукти.

От името на удостоените генерал-майор Явор Матеев изказа благодарност за връчените пагони. Той беше категоричен, че и двамата български офицери няма да пестят сили в бъдещата си работа. Ще направим всичко възможно да оправдаем и очакванията, и действително да развием и издигнем тези структури на висотата на времето, в което живеем, на висотата, достойнството и величието на Българската армия и Република България, обеща Матеев.