На церемония в Гербовата зала в президентството държавният глава Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Република Судан у нас Илхам Ахмед.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Република Судан.

Снимка 374748

Източник: Президентство на Р. България

"Благодаря на посланик Илхам Ахмед за нейния ползотворен четиригодишен мандат в България. Тя използваше и най-малката възможност, за да придвижи напред политическия диалог и нашето сътрудничество във всички потенциални сфери от взаимен интерес. След 25 години през 2017 г. министърът на външните работи на Република Судан беше на посещение у нас, което даде допълнителен стимул за развитието на нашите отношения", заяви президентът по време на церемонията.

Държавният глава подчерта и значението, което България отдава на връзките със Судан, както и на традициите на над 62 години дипломатически отношения, изпълнени с ползотворно приятелство и сътрудничество.

"България стои близо до страните от Близкия изток и арабския свят не само географски, но и исторически. Това ни дава възможност да вникнем в проблемите на този регион много по-дълбоко, да оценим тяхната комплексност и всеобхватност", каза още Радев и добави, че именно поради това България печели много по-лесно доверието на нашите партньори от региона.