Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарно представените политически партии в 42-рото Народно събрание.

След края на консултациите с парламентарните групи държавният глава ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ. Това беше обявено от Плевнелиев още във вторник по време на откриването на първото заседание на 42-то Народно събрание, когато той подчерта, че иска да ускори процеса по съставянето на правителство.

Първи на "Дондуков 2" са поканени "Атака". След това президентът ще се срещне последователно с БСП, ДПС и накрая с ГЕРБ.

Вече няколко пъти, включително и вчера,  лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, декларира, че ще върне мандата, веднага след като му бъде връчен, но посочи, че ще съобщи пред президента имената на сочените от него министри.

След очакваното връщане на мандата Плевнелиев ще даде втория проучвателен мандат на Коалиция за България, чийто кандидат за премиер Пламен Орешарски ще предложи състав на правителство.