Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, за разлика от множество европейски държавни лидери, напълно пренебрегнаха 30-годишнината от падането на Берлинската стена - световно събитие, което постави началото на края на тоталитарните комунистически режими в страните от тогавашния съветски блок, включително и в България.

Президентската институция по никакъв начин не почете този паметен за европейците и свободолюбивите хора исторически момент, отбелязва журналистът Христо Христов в сайта desebg.com.Той посочва, че президентската двойка, издигната от БСП преди 3 години, за пореден път се дистанцира от демократичните ценности и събитията, довели до рухването на тоталитарната комунистическа система в Европа, включително в нашата страна.

Юнкер: Падането на Берлинската стена - мирна революция, променила хода на историята

Юнкер: Падането на Берлинската стена - мирна революция, променила хода на историята

Когато през есента на 1989 г. хората излязоха по улиците, те рискуваха собствената си свобода

До момента липсва реакция по повод на историческото събитие не само на сайта на президентството, но и във Фейсбук страниците на Радев и Йотова.

Държавният глава, който по конституция има обединителни функции към нацията, за пореден път демонстрира изключително ниска политическа култура и безхаберие - факт, показващ, че "вятърът на промяната" преди 30 година в Източна Европа не е стигнал до него и вицепрезидента му, се казва в публикацията.

Меркел: Европа трябва да брани демокрацията и свободата

Меркел: Европа трябва да брани демокрацията и свободата

Според нея "9 ноември е ключова дата в германската история"

Напомня се, че през 2014 г., когато бе отбелязан четвърт век от падането на Берлинската стена, тогавашният президент Росен Плевнелиев организира под негова егида честване на 25-годишнината от това паметно събитие с международна конференция, редица други инициативи, сред които и открити уроци, награждаване на жертви на комунистическия режим и специален президентски прием на представители на гражданската общност.

Пред Бранденбургската врата в Берлин събитието беше отбелязано с грандиозен концерт. Европейските лидери изразиха своята съпричастност към историческата годишнина.В Берлин България е представена от вицепремиера и външен министър Екатеринa Захариева.

През цялата отминаваща седмица в Берлин бяха организирани изложби, 3D инсталации и прожекции на документални филми, които припомниха на берлинчани и гостите на германската столица събитията от нощта на 9 срещу 10 ноември.