2016-а да бъде годината, в която съдебната реформа ще намери реализацията си. Тази надежда изразиха президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, които се събраха на „Дондуков” 2.

Съветът на президентите се събра за четвърта поредна година, като инициативата е на Росен Плевнелиев. Инициативата президентите да се срещат на 22 януари, датата, на която българските държавни глави встъпват в длъжност, стартира през 2013 г. и се наложи като традиция, поясняват от президентството. 

Изненадващо на съвета дойде и президентът Първанов, който вчера остро критикува формата, обявявайки го за неуспешен експеримент.

Защо не се събрахме в рамките на годината, когато държавният глава произнесе толкова важни стратегически послания и взе решения, някои от които на ръба на правомощията му”, мотивира критиките си Първанов.

Тримата президенти изразяват дълбокото си съжаление, че за първи път тази година президентът Желю Желев не е сред тях.

Припомняме, че той почина на 30 януари миналата година и именно срещата на президентите бе последната му публична проява. Президентът Желев ще бъде запомнен като убеден демократ, като президент на съгласието и мирния преход. Неговите думи „Демокрацията се лекува само с повече демокрация” също ще бъдат запомнени.

Тримата президенти Стоянов, Първанов и Плевнелиев са решили да инициират и създаването на Президентска библиотека. Това се случва четвърт век след началото на демократичните промени и създаването на президентска институция. От „Дондуков" 2 поясняват, че в библиотеката гражданите ще могат да научат много повече за традициите и постиженията на институцията. Те щели да имат пряк достъп до богата информация за работата на българските президенти по време на техните мандати. Предвижда се Президентската библиотека да се превърне в място за дебати и за гражданско образование.

Стоянов, Първанов и Плевнелиев са направили равносметка на изминалата година и кризите във вътрешен и международен план, пред които страната ни се изправя. И тримата са на мнение, че референдумът от октомври е успех за българското гражданство. Те се обявяват за разширяване на пряката демокрация. По мнението им, гражданите постепенно ще усещат резултатите от извършените промени, а реформите трябва да продължат с ускорени темпове.

Навсякъде в обществения живот трябвало да има справедливост. Това означавало най-вече грижа за най-бедните и интеграция за всички групи в обществото. Президентският съвет се е обединил около тезата, че държавата трябва да положи целенасочени усилия, за да бъде преодоляно социалното неравенство, както и за интеграцията на маргинализираните групи в обществото.

Президентите са обсъдили и тероризма и миграционната криза. Те са категорични, че тероризмът изисква единен и решителен отговор, тъй като е глобална заплаха. Те смятат още, че има нужда от единен общоевропейски подход при преодоляването на последиците от миграционния натиск и бежанската криза в Европа. Усилията трябвало да бъдат насочени към първопричините, а не само на последиците от кризата.