Българската официална делегация, която на 26 май тази година беше на посещение във Ватикана, е сформирана след открита грама от 20 януари на посолството ни при Светия престол.

Това се посочва в изявление на прессекретариатът към държавния глава Румен Радев във връзка с критики и журналистически въпроси за състава на официалната ни делегация и защо в нея не е включен поне един представител на Българската православна църква.

Както грамата формулира протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск са: "в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре...".

Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск са напълно несъстоятелни, посочват още от прессекретариата и допълват:

Президентът Румен Радев се отнася с дълбоко уважение и отстоява позицията за диалог и съвместна работа с традиционните вероизповедания в България и особено с Българската православна църква.

Припомня се и, че неслучайно първата среща на Румен Радев след встъпването му в длъжност е била именно със Светия Синод на Българската православна църква и с патриарх Неофит.

Държавният глава ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ, декларират от президентството.